Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Velike pite sa sirom i maslacem

Velike pite sa sirom i maslacem

VeselinaVeselina
Inovator
134431k24
Velike pite sa sirom i maslacem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
07/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Za uspešan početak dana i nedelje - pojedite jednu od ovih velikih pita dok su još tople"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 8 listova kora
  • maslac - 25 g
  • brašno - 1 kašika
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • so - 1 prstohvat
  • sir - 180 - 200 g, domaći
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 1 kašika
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Rasprostrite kore. Sir izmrvite u posudi. Koristite tvrdi domaći sir. Odvojite 2 jaja i jedno belance. Umutite ih viljuškom uz dodatak prstohvata soli.

Žumance odvojite u kupicu i dodajte mu 1 kašiku ulja pa ga umutite.

Žumance ćete koristiti za premazivanje pita.

U smesu od jaja dodajte kiselo mleko. U 1 kašici brašna, stavite prašak za pecivo i promešajte. Dodajte ga u jaja i kiselo mleko i ponovo promešajte.

Kašikom stavljajte smesu preko 2 kore. Premažite celu površinu kore. Odozgo pospite sirom. Dva kraja podvijte unutra oko prst dužine i onda umotajte rolat. Napravite dugačke i velike pite.

Stavite rolat u pleh, obložen papirom za pečenje. Na isti način napravite još jedan rolat. Premažite rolate umućenim žumancem i pospite susamom.

Male komade maslaca stavite preko pita.

Od sledeće dve kore pravite trouglove. Premažite ih smesom od jaja, brašna, praška za pecivo i kiselog mleka. Pospite sirom. Preklopite kore na pola sa leva na desno. Dobićete dugačku polovinu kore. Preklopite kraći kraj pod uglom, nakon toga na gore i tako nastavite dok ne dobijete veliki trougao. Preostale dve kore oblikujte na isti način.

Dobićete 2 dugačke pite i 2 velika trougla. Sve premažite žumancem i pospite susamom. Odozgo stavite komade maslaca. Pecite na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: