Domaća brza baklava

15/06/2017
"Baklavice slatka, baklavice mila, da ti odolim - ne postoji sila. Zovem te da dođeš u dom u goste možeš da uzmeš koliko ti se prohte! "
Priprema45 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno85 min.
Porcije15
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 317
  • Pregledi tokom meseca1317
  • Pregledi tokom desmice144
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 30 komada, od tankih
  • orasi - 30o g, mleveni
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 šolje
  • limun - sok od pola limuna
  • maslac - 300 g, istopljen
  • pistać - za posipanje, izmrvljen
* merne jedinice

Način pripreme

Istopimo maslac na ringli, lagano mešajući. Nakon što provri, prestajemo da mešamo i smanjimo jačinu šporeta. Kuvamo dok ne ispari surutka.

U posudu, u kojoj ćemo peći baklavu, sipamo 1 kašiku masnoće.

Na nju ređamo tri kore i na njih raspodelimo 2 kašike masnoće.

Tako nastavimo da ređamo polovinu kora.

Na njih sipamo odmah orahe samlevene u blenderu, nakon čega ih blago pritiskamo.

Nastavimo s ređanjem ostalih kora, dok nakon svake tri sipamo 2 kašike masnoće.

Nakon što ih naređamo, na njih sipamo ostatak masnoće, raspoređujući je po celoj baklavi.

Sečemo baklavu na tračice, koje sečemo poprečno, da se dobiju mali pravougaonici, razmere 3 sa 4 cm.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi 10 minuta.

U odvojenu posudu sipamo vodu i u nju dodamo šećer, stavljamo na vatru i mešamo dok se ne istopi.

Nakon što sirup provri dodajemo mu isceđen sok od polovine limuna i ostavimo da vri 5 minuta.

Gotovim sirupom zalivamo baklavu kašiku po kašiku.

Prelivenu baklavu pokrijemo većom posudom i ostavimo da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

Serviramo posutu usitnjenim pistaćima po svakom parčetu.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija