Veoma mekana pogača

29/06/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicPočetnik1835
"Kod pogača nema srednjeg stanja - ili su sjajne kao ova ili ... o njima ne govorimo "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 969
  • Pregledi tokom meseca31
  • Pregledi tokom desmice20
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 800 g
  • kvasac - 1 kocka
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • jaja - 2 komada
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 200 ml
  • ulje - 3 kašike
  • žumance - za mazanje
  • ulje - pola šolje (za posipanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Testo sam zamesila uveče i ostavila na hladnom da raste celu noć. Tako će vam ujutru biti mnogo lakše i započećete dan s prijatnom aromom hleba.

Rastvorite kvasac u 1 šolji hladne vode. Dodajte mleko, šećer, so, ulje i razbijte jaja. U tečne sastojke dodajte prosejano brašno. Zamesite testo, dok ne prestane da vam se lepi za ruke. Formirajte ga u loptu, stavite ga u veliku posudu i pokrijte najlon folijom. Ostavite tako da raste celu noć. Ono će se povećati i napuniće posudu.

Ujutru podelite testo na tri lopte. Razvijte lopte u kore. Namažite ih obilno uljem i stavite jednu na drugu. Uvijte u rolat i isecite na jednake manje rolate.

Poređajte rolate u posudu za pečenje s podmazanim dnom, izrezima na gore. Namažite pogaču umućenim žumancem i ostavite da ponovo naraste.

Kad pogača udvostruči obim, stavite je u zagrejanu rernu na oko 120 stepeni. Povećavajte postepeno temperaturu na 5-6 minuta dok ne stigne do 190 stepeni.

Pecite pogaču dok ne dobije zlatastu boju. U međuvremenu proverite čačkalicom da li je gotova. Ako na čačklaici ne ostaje testo - gotova je!

Izvadite je iz rerne i poprskajte hladnom vodom. Uvijte krpom na oko 10-15 minuta.

Prijatno!slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija