Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Neverovatne Uskršnje kiflice

Neverovatne Uskršnje kiflice

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k328
Neverovatne Uskršnje kiflice
Fotografije: Maria Simova
2 / 3
17/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
32
"Za Uskrs, kao i uvek, kada želite ukusan doručak - pripremite brze i lake mirisne kiflice"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • kvasac - 1 kocka, svež
  • med - 6 kašika
  • šećer - 2 kašike, ravne
  • ulje - 8 kašika
  • so - 0.5 kašičice
  • koncetrat limuna - 1 komad
  • brašno - nešto više od 1 kg
  • za premazivanje
  • belance - 2 komada
  • ulje - nekoliko kapi za sjaj
  • sveže mleko - 1 kašika
  • za posipanje
  • seme maka - 1 kesica
  • šećer - 5 kašika
  • slatko od šljiva - 2 male teglice
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku posudu prosejte 1 kg brašna, dodajte so i promešajte, a zatim napravite udubljenje. Ugrejte mleko i u delu mleka rastvorite med, šećer i kvasac, a zatim smesu sipajte u brašno.

Umutite jaja viljuškom, dodajte ulje, ekstrakt limuna, preostalo mleko i sve dodajte u brašno. Umesite meko testo, dodajući još malo brašna (1 kg nije dovoljan).

Ostavite testo umotano oko 30 minuta da naraste na toplom mestu. Nakon toga, na lagano nabrašnjenoj radnoj površini premesite testo i podelite ga na 4 jednake lopte, koje prekrijete da se opuste na 5 minuta.

Jednu po jednu loptu razvucite u okruglu koru, svaku nasecite na 8 trouglova, a na svaki trougao stavite po jednu kašičicu slatka od šljiva i umotajte kiflice. Poređajte kiflice u veliki pleh, pokriven papirom za pečenje, koji ste lagano nauljili. Ostavite kiflice da narastu još 30 minuta (više nije potrebno).

Kada kiflice narastu, premažite ih prethodno umućenim belancima sa mlekom i uljem, pospite ih miksom semena maka i šećera u koji ste dodali 4-5 kapi vode.

Kiflice pecite u rerni ugrejanoj na 190 stepeni, samo na donjem grejaču. Kada kiflice narastu, uključite i gornji grejač. Kiflice su veoma brzo gotove, zbog toga ih gledajte stalno i pazite da ne pregore. Veoma su ukusne, vazdušaste i mekane. Uz to, neće vam oduzeti mnogo vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: