Svinjska butkica u đuvečari

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8032573k253
Svinjska butkica u đuvečari1 / 9
20/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
4
"Očaravajuća kombinacija aroma mekane butkice, suvih šljiva i vina - ne samo jelo, već pravi praznik za čula"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 1 butkica
  • krompir - 5 - 6 komada
  • praziluk - 2 struka
  • šargarepa - 2 komada
  • pečurke - 5 komada
  • paprike - 2 komada, zelena i crvena
  • suve šljive - 1 šaka
  • paradajz - 1 šoljica, mleveni
  • ljuta paprika - 1 komad, suva
  • beli luk - 1/2 glavice
  • crno vino - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • ulje
  • so
  • aleva paprika - dimljena
  • lovorov list - 2 lista
  • žalfija - 3 - 4 lista
  • piment - nekoliko zrna
  • biber - nekoliko zrna
  • univerzalni začin - miks za svinjetinu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite svinjsku butkicu i potopite je u vodu oko sat vremena. Nakon toga je osušite i napravite proreze u koži, posolite, ako ima potrebe i utrljajte miks za svinjetinu. Ostavite butkicu nekoliko sati u frižideru da primi aromu začina.

Posebno oljuštite krompir i nasecite ga na krupne komade. Na isti način pripremite i šargarepu. Praziluk, pečurke, zelenu i crvenu papriku, takođe nasecite na krupno. U posudu stavite nasečeno povrće, dodajte mleveni paradajz i suve šljive.

Najbolje je da koristite šllive bez koštica. Začinite povrće alevom paprikom i posolite ga. Dodajte biber i piment. Dodajte malo ulja i dobro promešajte. Na dnu zemljane đuvečare stavite butkicu.

Oko nje poređajte pripremljeno povrće. Odozgo stavite jednu suvu ljutu papriku, 2 polovine glavice belog luka, koju ste presekli popreko. Dodajte lovorov list i nekoliko listova žalfije. Prelijte sve sa malo crnog vina i vodom.

Stavite đuvečaru u hladnu rernu. Pecite oko 40 minuta na 250 stepeni, a nakon toga smanjite na 200. Pecite još oko 2 i po sata, ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: