Turska baklava sa pistaćima

22/06/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovDžedaj1540
"Nikada nećemo držati dijetu koja zabranjuje da se jede turska baklava "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 012
  • Pregledi tokom meseca671
  • Pregledi tokom desmice56
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za sirup
  • voda - 4 šolje
  • šećer - 3 šolje
  • sok od limuna - sok od ½ limuna
  • za baklavu
  • kore za pitu - 30 listova, sveže ili smrznute
  • maslac - 350 g (istopljen)
  • pistaći - 400 g (sirovi, mleven)
  • šećer - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebni su vam plitak pleh, koji odgovara za baklavu, četka za premazivanje i oštar nož.

Prvo pripremite sirup, koji ćete preliti preko vruće baklave kada bude gotova. Promešajte vodu, šećer i sok od limuna u maloj šerpi, a kada smesa provri, smanjite vatru i ostavite sirup da se krčka, dok vi pripremate baklavu.

Promešajte 300 g mlevenih pistaćija sa šećerom i stavite maslac da se otopi. Nakon toga, premažite dno pleha maslacem i počnite sa ređanjem kora. Svaku koru premazujte maslacem. Na taj način stavite 18 kora jednu preko druge.

Sipajte kompletan nadev i dobro ga rasporedite preko kora, a zatim na isti način poređajte preostale kore. Na kraju, oštrim nožem isecite baklavu na romboide i prelijte preostalim maslacem.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite 45 minuta ili dok se baklava ne podigne i dok kore ne postanu zlatne i hrskave.

Kada je baklava gotova, izvadite je iz rerne. Odmah nakon vađenja, dok je baklava vruća, prelijte hladan sirup ravnomerno preko baklave. Odozgo pospite baklavu preostalim pistaćima i ostavite je da se potpuno ohladi pre serviranja.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija