Baklava od turskih kora

22/06/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovPočetnik1505
"Raskošna baklava sa grizom i finim korama po originalnom turskom receptu!"
Priprema25 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno40 min.
Porcije20
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano9 062
  • Pregledi tokom meseca5536
  • Pregledi tokom desmice678
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za baklavu
  • kore za baklavu - 1 pakovanje, tanke
  • griz - 200 g
  • orasi - 300 g, mleveni
  • maslac - 200 g
  • za sirup
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 2 1/2 šolje
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajući pleh stavite koru, pospite je grizom, prekrijte drugom korom i ponovo stavite malo griza. Treću koru prekrijte orasima.

Na ovaj način ređajte po 3 kore, na prvu i drugu stavljajte griz, a na treću orahe. na poslednju koru ne stavljajte ništa. kada poređate sve kore, nasecite baklavu na željene porcije.

Nakon toga u posudu stavite maslac i istopite ga, a zatim kašikom prelijte celu baklavu. Posebno obratite pažnju na krajeve, kako ne bi bili suvi.

Kada prelijete baklavu maslacem, ispecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni. Nije vam potrebno više od 15-20 minuta. Ispečenu baklavu ostavite da se ohladi, a vi pripremite sirup.

Sipajte vanilu, šećer i vodu i stavite na vatru da proključa. Sirup je gotov, kada se zgusne. Po želji, možete u sirup da dodate koru od limuna ili pomorandže.

Baklava mora biti hladna, a sirup vreo. Poželjno je da baklavu ostavite preko noći da dobro upije sirup, pre nego je poslužite.

Prijatno, garantujemo da će biti!slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija