Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Školjke na pari

Školjke na pari

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k950
Školjke na pari
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
07/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Meze za 5 minuta – oproban recept za aromatične školjke"

Potrebni sastojci

  • crne školjke - 1 kg, sveže
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • lovorov list - 1 komad
  • peršun - 2 kašike, naseckan
  • aleva paprika - 1 prstohvat ljute, po ukusu
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite školjke od izraslina po oklopu i brkove od algi. Odstranite polomljene i otvorene školjke i one koje se prilikom kuckanja ne zatvaraju, jer to označava da nisu sveže i da nisu dobre za jelo. Operite dobro školjke i stavite ih u dovoljno duboku šerpu, da budu ispod polovine nivoa šerpe.

2. Nasecite beli luk na tanke listiće i spustite ga u školjke. Presecite limun na pola i iscedite sok preko školjki, a koru takođe ubacite preko školjki. Dodajte lovorov list, ljutu alevu papriku, maslinovo ulje i peršun. Možete dodati i prstohvat soli, ali su same školjke dovoljno slane (zatvorene školjke u sebi sadrže i morsku vodu, koju prilikom kuvanja puste).

3. Poklopite šerpu poklopcem i stavite ga na jaku vatru. Nakon jedne minute, počnite da drmate šerpu, držeći je za drške i poklopac. Kuvajte tako 2 minuta i pogledajte da li su sve školjke otvorene. Kuvanje je ponekad brže, zbog toga i proveravajte.

4. Čim se školjke otvore, skinite ih sa vatre odmah, kako bi bile mekane i sočne. Izvadite lovorov list i koru od limuna iz šerpe.

5. Servirajte školjke u dubokom tanjiru ili kupi, tako što prvo položite školjke, a preko njih sipate sos koji su one pustile, sa mirisom mora, belog luka, lovorovog lista i limuna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: