Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa kiseljakom i sirom

Penjurlija sa kiseljakom i sirom

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k4985k418
Penjurlija sa kiseljakom i sirom
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 4
19/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Nemojte nam verovati kad kažemo da je ukusan, vi ste dužni da proverite!"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 1/2 šolje
  • kvasac - 15 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • sir - 150 g
  • kiseljak - 300 g
  • maslac - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u mlakom mleku. Dodajte šećer i oko 1 supenu kašiku brašna. Smesu ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

Prosejte brašno, naoravite udubljenje i sipajte tečnu smesu. Dodajte umućena jaja /odvojite jedno žumance za premazivanje/, so i deo ulja. Zamesite mesko testo i u procesu mešenja sipajte i preostalo ulje, potapajući samo ruke u ulje.

Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Očistite kiseljak i blanširajte na kratko.

Ocedite i izdinstajte na kratko sa maslacem. Ohladite. Dodajte mrvljeni sir i promešajte.

Gotovo testo razvucite na koru. Isecite na trakice. Preko svake trakice stavite od nadeva i uvijte u oblik puža.

Poređajte puževe u namazan i suv pleh. Ostavite penjurliju da se ponovo udvostruči.

Namažite umućenim žumancem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne obije zlatnu boju /temperatura rerne varira od 170 do 200 stepeni/.

Gotova penjurlija se posipa hladnom vodom, pokriva se krpom i ostavlja se da odstoji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: