Jedrenjaci od tikvica

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
1363073025
Jedrenjaci od tikvica
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
1 / 3
23/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Dobar vetar ... i prijatno!"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada i 1/2 komada za jedra
  • slanina - 200 g, dimljena
  • crni luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • pečurke - 100 g, marinirane
  • kukuruz - 100 g, slatka
  • kačkavalj - 200 g
  • začini - sveža mirođija, majčina dušica, bosiljak
  • so
  • biber
  • ulje - 3 kašike + loptica maslaca
  • ceđeno kiselo mleko - za posluženje
  • mladi beli luk - perje
  • čeri paradajz
  • masline
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite tikvice, tako što ih očistite, operete, osušite i presečete na pola po dužini. Uz pomoć kašike izdubite unutrašnjost i mali deo ostavite za kasniju upotrebu u nadevu.

U vreloj posoljenoj vodi blanširajte tikvice veoma kratko. Izvadite ih, ocedite i ohladite.

Pripremite nadev. Crni i beli luk naseckajte na sitno, šargarepu narendajte, slaninu naseckajte na male kockice, pečurke na sitno, a kukuruz ocedite.

U odgovarajuću posudu stavite maslac da se istopi i u njemu upržite redom crni luk, beli luk, šargarepu, slaninu i na kraju dodajte kukuruz. Posolite i dodajte biber. Dodajte i deo sitno iseckanih svežih začina.

Ohlađene i oceđene tikvice punite pripremljenim nadevom. U nauljeni pleh, koji ste obložili papirom za pečenje, poređajte napunjene tikvice i stavite sve u rernu da se peče oko 15-20 minuta.

Narendajte kačkavalj i pospite ga preko punjenih tikvica. Vratite u rernu da se kačkavalj istopi.

Od polovine tikvice, uz pomoć ljuštilice, isecite tanke trake, koje ćete koristiti za jedra jedrenjaka. Marinirajte ih u soku od limuna sa malo soli.

Na štapiće za ražnjiće stavite trake tikvice, pera mladog belog luka, listove bosiljka, masline i čeri paradajz i napravite jedra. Stavite jedra u ispečene tikvice sa nadevom.

Poslužite jedrenjake u odgovarajućem tanjiru sa kuglicama ceđenog kiselog mleka. Ukrasite zelenom salatom, čeri paradajzom i sa mnogo mašte.

Dobar vetar... i prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: