Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Ekleri»Ekleri sa šećerom u prahu i domaćim kakao kremom

Ekleri sa šećerom u prahu i domaćim kakao kremom

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4221354k98
Ekleri sa šećerom u prahu i domaćim kakao kremom
Fotografije: Iliana Dimova
11 / 12
23/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
20
"Niko ne može da odoli domaćim eklerima, posebno ako su ovakvi"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 1 šolja
  • brašno - 1 1/2 šolje
  • maslac - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 4 komada
  • za krem
  • sveže mleko - 3 šolje
  • šećer - 5 - 6 kašika
  • brašno - 1/2 šolje
  • aroma rum - nekoliko kapi
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 20 g
  • kakao - 1 kašika
  • vanila - 1 kesica
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sipajte šolju vode. Dodajte prstohvat soli i maslac (50 g). Kada voda provri i maslac se istopi, isključite vatru i odjednom sipajte celo brašno. Mešajte energično drvenom kašikom, dok ne dobijete loptu testa.

Sklonite šerpu sa vatre i kada se testo ohladi, pažljivo dodajte jedno po jedno jaje uz energično mešanje. Treba da dobijete glatko i lepljivo testo.

Špricajte testo u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i lagano nauljili. Pecite u jako zagrejanoj rerni (190-200 stepeni), dok ekleri ne dobiju zlatnu boju i ne postanu vazdušasti i laki.

Dok se ekleri peku, pripremite krem. Promešajte sveže mleko (2 šolje) sa kakaom (1 kašika), šećerom (5-6 kašika), vanilom (1 kesica) i ekstraktom ruma. Stavite sve na vatru. Kada mleko provri, dodajte 20g maslaca i kada se istopi, dodajte kašu od prethodno promešanih brašna (1/2 šolje), žumanca i svežeg mleka (1 šolja).

Kuvajte krem uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i u krem dodajte belanac umućen u čvrst sneg sa prstohvatom soli.

Od krema, kašikom uzimajte i stavljajte u belanca dok se temperature ne izjednače, a onda vratite smesu u krem i pažljivo promešajte. Ohladite krem i njime, uz pomoć šprica punite eklere. Pospite ih šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: