Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Ruža pogača sa mlevenim mesom

Ruža pogača sa mlevenim mesom

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
1032161636
Ruža pogača sa mlevenim mesom
Fotografije: Paulina Stoyanova
1 / 10
28/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
215 min.
Porcije
5
"Mekana pogača, ali sa mlevenim mesom - i posle kako čovek da smrša"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 600 g tip 500
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kesica, suvi (7g)
  • voda - 250 - 300 ml
  • ulje 60 ml
  • za nadev
  • mleveno meso - 250 g
  • luk - 4 glavice
  • bosiljak - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Nadev obavezno mora biti hladan. Možete ga napraviti prethodnog dana.

Oljuštite luk i sitno iseckajte. U šerpu stavite ulje, kad se ugreje stavite luk da se prži, dok ne dobije braon boju.

Dodajte mleveno meso, u koje ste prethodno, uz pomoć viljuške, razmutili malo hladne vode.

Dodajte 2 šolje vode u luk i mleveno meso i dinstajte, dok ne ostane na masti. Kad bude gotovo, začinite solju i bosiljkom.

Smesu ostavite da se ohladi ili je napravite prehodnog dana i stavite je u frižider kad se ohladi.

Napravite testo tako što prosejete brašno i u sredini napravite udubljenje. Dodajte so i ulje.

Ugrejte vodu, treba da bude mlaka, a ne vrela i dodajte šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori.

Dodajte kvasac u brašno, ali ne odjednom, nego u delovima i zamesite meko teso, koje se ne lepi.

Ostavite da nadođe na toplom. Ja ga stavljam u rernu na 70 stepeni.

Kad nadođe, podelite ga na 5 jednakih loptica. Ja sam koristila kuhinjsku vagu da bude tačnije.

Razvlačite sve loptice na jednaku veličinu. Pravite jedan prorez od centra ka periferiji.

Raspordite smesu ravnomerno preko svakog kruga i počnite da uvijate u ružice, (pogledajte slike).

Kad uvijete ružice, stavljate jednuružu u sredinu a preostale četiri oko nje.

Koristite viši pleh ili vatrostalnu činiju. Namažite je uljem i popsite brašno da možete lakše izvaditi pogaču.

Ostavite da naraste na toplom, ili u rerni na niskoj temeperaturi.

Pecite u slaboj rerni na 160-170 stpenei, da bi mogla da naraste još i da se ispeče unutra.

Vreme pečenja je oko 30-35 minuta. Možete proveriti čačkalicom za zube, ako se ne zalepi testo po njoj, znači da je gotova.

Jogurt je najbolji napitak uz ovu pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: