Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Rolnice»Grilovane tikvice sa tofuom i sosom od komorača

Grilovane tikvice sa tofuom i sosom od komorača

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Grilovane tikvice sa tofuom i sosom od komorača
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
29/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Nismo sigurni kakva je tačno uloga tofua u ovom receptu, zato moramo da ga opet napravimo, da razumemo misteriju"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada, srednje veličine
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike za mazanje
  • rikota - 200 g
  • sitan sir - 200 g
  • so - po ukusu
  • tofu - pola paketa
  • mirođija - pola vezice
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika, za nadev
  • beli luk - 2 - 3 gnječena čena
  • lešnici - 100 g, zapečeni
  • mladi luk - perca za trake
  • za pesto sa mirođijom
  • mirođija - 1 vezica
  • maslinovo ulje - 75 ml
  • parmezan - 50 g, sitno narendan
  • so
  • lešnici - 50 g, zapečeni
  • balsamiko - ja dodajem nekoliko kapi belog
  • za sos od komorača
  • voda - 500 ml ili domaći bujon od povrća
  • komorač - 1 velika glavica
  • kukuruzno brašno - 2 - 3 kašike
  • so
  • susam za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Operite tikvice i odsecite krajeve. Isecite ih po dužini na trake debljine pola centimetra. Namažite ih maslinovim uljem, posolite ih i zapecite na gril tiganju. Ostavite ih da se ohlade.

Za to vreme isecite tofu na tanke kriškice. Marinirajte u delu pesta da upije arome oko 10-15 minuta. Izvadite ga i odvojte sa strane.

Stavite na svaku traku od tikvice po 1 kriškicu tofua, dodajte nadev i uvijte u rolat.

Vežite ih trakom od perca od luka.

Pesto pripremamo tako što prvo zapečemo lešnik (ili drugo orašasto voće po izboru) u rerni. Lagano ih čistimo od ljuski, još tople stavljamo u lanenu krpu, pomoću koje ih pročistimo.

Stavljamo sastojke u blender i sameljemo ih dok ne postanu glatki.

Za sos:

Operemo povrće (krompir, šaragrepa, nekoliko korena peršuna i komorač) i skuvamo ih u 500 ml vode dok ne omekšaju. Izvadimo komorač i pasiramo ga s delom bujona dok smesa ne postane glatka. Zgušnjavamo na tihoj vatri sa kukuruznim skrobom i nekoliko kapi maslinovog ulja. Posolimo i po želji dodajemo zapečen susam.

Saveti:

*Stavite perca od luka u posoljenu toplu vodu. Tako postaju elastična.

**Bujon od povrća je od jednog krompira, 1 šargarepe i korena peršuna.

*** Druga varijanta sosa je da pasiramo komorač sa 250 ml bujona i da zgusnemo sos dodavajući kuvani krompir, maslinovo ulje i so.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: