Pogača Bukvar

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k331
Pogača Bukvar
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
29/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Srećan praznik svima!"

Potrebni sastojci

  • testo
  • jaja - 2 komada (bez jednog žumanca)
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 2 kašike
  • sveži kvasac - 20 g
  • brašno - 700 g
  • maslac - 80 g, za premazivanje
  • seme maka - za posipanje
  • slano testo
  • voda - 100 ml
  • so - 1 kašika
  • brašno - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite testo od navedenih namirnica i ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 40 minuta.

Podelite testo na 8 jednakih delova, koje oblikujte u lopte. Svaku loptu razvijte u tanku koru i od nje isecite pravougaonik. Na isti način obradite svih 8 loptica, a svaki naredni pravougaonik treba da bude nekoliko milimetara manji od prethodnog.

Poređajte pravougaonike u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Prvo stavite najveći pravougaonik, premažite ga maslacem, pa stavljajte sledeći po veličini. Poslednji pravougaonik premažite umućenim žumancem sa malo ulja.

Sredinu napravljenog bukvara pritisnite tankom oklagijom. Tamo stavite pletenicu od umešenog slanog testa, kao obeleživač stranica. Od slanog testa napravite slova, mastionicu i pero.

Napravite po tri razreza na gornjem listu bukvara sa obe strane. Jedan gore na listu, drugi, dole na listu i po razrezima pospite malo semena od maka. Postavite slova i pecite pogaču na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta do zlatne boje.

Srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: