Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Koktel salata s mariniranim jajima i tikvicama

Koktel salata s mariniranim jajima i tikvicama

ZoriZori
Guru
7272325k201
Koktel salata s mariniranim jajima i tikvicama
Fotografije: Zori
1 / 4
30/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Da li vam je palo na pamet da obojite jaja sokom od crvene cvekle? Definitivno je dosta dobra ideja"

Potrebni sastojci

  • krompir - 10 komada, svež, veličine jajeta
  • tikvica - 1 komad
  • štapići krabe - pola pakovanja
  • jaja - 4 komada
  • grašak - 1 šolja, zamrznut
  • šargarepa - 2 komada
  • fermentisana cvekla - 1 teglica
  • domaći majonez - 4 kašike
  • ceđeno kiselo mleko - 4 kašike
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kapar - 4 kašike
  • zelena salata - 20 komada bebi listova
  • so
  • biber
  • mirođija - nekoliko strukova, ili peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se skuvaju u vodi 7-8 minuta, ohlade se, oljušte se i iseku na polovine. Odvoje se pažljivo belanca od žumanca, belanca se stave u posudu i preliju se sokom iz 1 teglice fermentisane cvekle (sok, toliko da se prekrije dobro). Ostave se bar pola sata da se mariniraju u njemu i da dobiju crvenkasto-ljubičastu boju.

Dobro oprani, ali neoljušteni sveži krompir i šargarepa se skuvaju celi dok ne budu gotovi, ostave se da se ohlade i oljušte se i iseku na kockice. Pomešaju se u velikoj posudi, doda im se dobro opran i oceđen od vode zamrznut grašak, kapar, oljuštena i na kockice iseckana tikvica, isečene na krugove odmrznute rolne od rakova.

Za dresing umutite ceđeno mleko, domaći majonez, so i biber po ukuu i sveže ceđen limunov sok. Pomešajte s ostali sastojcima i dobro promešajte, da se začini.

Dobro je da se salata ostavi na hladnom da odstoji bar pola sata, pre nego što se servira.

U četiri visoke koktel čaše (ili one za sladoled) nakidajte na krupno listove od bejbi zelene salate, dodajte salatu i ukrasite lisovima zelene salate i štapićima krabe isečenim na tračice.

Tačno pre serviranja sklopite marinirana belanca s njihovim žumancima i stavite po dve polovine u svaku čašu. Ukrasite dodatno listovima mirođije ili peršuna.

Servirajte kao predjelo ili salatu s dobro ohlađenim pićem (votka, uzo i rakija su dobra kombinacija).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: