Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Fokača»Fokača s paradajzom i ruzmarinom

Fokača s paradajzom i ruzmarinom

VeselinaVeselina
Inovator
134431k24
Fokača s paradajzom i ruzmarinom
Fotografije: Veselina
1 / 2
31/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Sreća je u jednostavnim stavrima - zalogaju tople fokače i parčetu sira na primer. Šta je više potrebno čoveku da se hrani ukusno?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • ruzmarin - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike, za mazanje
  • paradajz - pola komada
  • maslinovo ulje - 13 ml
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • kvasac - trećina kocke
  • voda - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prosjemo brašno u duboku posudu. Pravimo udubljenje u sredini. Zagrejemo blago vodu i u nju stavljamo kvasac i prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane, pokriveno kuhinjskom krpom da naraste. Dodajemo vodu sa kvascem i šećerom u brašno.

Dodajemo u posudu maslinovo ulje i prstohvat soli. Zamesimo meko testo na nabrašnjenom stolu na kome ćemo mesiti. Namažemo posudu s malo maslinovog ulja i stavljamo testo. Namažemo i njega, pokrivamo testo krpom na 30 minuta da naraste.

Nakon što naraste oblikujemo ga rukama u okrugli oblik. Pritiskamo formu. Stavljamo ga u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Namažemo površinu s malo maslinovog ulja i pospemo ruzmarinom. Sečemo pola paradajza na manje parčiće.

Na nekoliko mesta u testu pravimo rupice prstom i u njih stavljamo parčiće paradajza. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon što se ispeče vadimo fokaču. Sečemo fokaču na kvadrate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: