Jelo s pečenim tikvicama i rikota sirom

01/08/2017
"Raskošno, sveže i toliko aromatično, da mu apsolutno niko neće odoleti "
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano45
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • krompir - 3 komada, svež
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • paradajz sos - 400 ml
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • beli luk - 2 čena
  • origano - pola kašičice, suvi
  • majčina dušica - pola kašičice, suva
  • bosiljak - pola kašičice, suvi
  • biber
  • so
  • rikota - 250 g, sir
  • jaja - 3 komada
  • mladi luk - 1 vezica
  • mladi beli luk - 1 vezica
  • mirođija - malo, sitno isečena
  • muskatni oraščić - četvrtina kašičice
  • majčina dušica - šaka svežih listova
  • biber
  • so
  • kačkavalj - 30 g, za pečenje
  • za dekoraciju
  • rikota - 50 g
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje
  • so
  • jaje - 1 komad, skuvano
  • mirođija
  • krastavac - na trake
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Operite i oljuštite tikvice na trake. Isecite ih po sredini i nakon toga na polovine širine 2 mm. Stavite ih u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje, pospite biberom, solju i maslinovim uljem i pecite dok ne omekšaju. Izvadite ih u tanjir.

Na isti način ispecite i ostale parčiće. Krompir operite, oljuštite i isecite na kocke. Blanširajte 7 minuta u posoljenoj kipućoj vodi. Procedite ih i ostavite sa strane da se ohlade.
Smanjite rernu na 200 stepeni.

U posudi umutite jaja zajedno sa rikota sirom. Dodajte začine i sitno iseckan mladi luk i beli luk. Narendajte kačkavalj i promešajte dobro.

Zagrejte tiganj i stavite u njega paradajz sos sa maslinovim uljem. Dodajte izgnječen beli luk, biber, so i ostale začine. Stavite sos da provri i ostavite da se blago smiri 5 minuta.

Pripremite kaserolu. Na dno poređajte red tikvica, krompir, smesu od jaja. Odozgo rasporedite trećinu paradajz sosa. Nakon toga red smese jaja s rikotom. Ponovo red tikvica, krompira, paradajz sosa i jajčane smese, ponovo red tikvica i završite smesom od jaja. Narendajte malo kačkavalja i zapecite jelo oko 30 minuta dok ne bude gotovo. Treba da dobije prijatnu zlatastu koricu.

Jelo dokorišem lentama od zapečenih tikvica.

Kao garnirung dodajem lente od krastavca (isečene pomoću ljuštilice) u koje stavljam humus. Pripremam ga tako što mešam sastojke (osim jaja) i podelim smesu u dve porcije. U jednu dodajem žumance od jaja, a u drugu - belance.

Srećno i nek vam je slatko.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija