Ražana fokača

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
139372k33
Ražana fokača
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 3
01/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Fokača u zdravoj varijanti sa ražanim brašnom - ne propustite da probate"

Potrebni sastojci

  • laneno brašno - 50 g
  • ražano brašno - 250 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 i po kašičica
  • suvi kvasac - 2 kašičice
  • masline - 7 - 8 komada
  • maslinovo ulje - 2 kašike za testo i još 2 kašike za mazanje
  • ruzmarin
* merne jedinice

Način pripreme

Oko 30 ml svežeg mleka blago zagrejemo i u njega sipamo kvasac i šećer i ostavljamo sa strane 10-15 minuta. Za to vreme pomešamo brašno, 2 kašika ulja, šećer, so, preostalo mleko i na kraju dodajemo smesu sa kvascem.

Zamesimo dobro (u zavisnosti od kvaliteta brašna može da bude potrebno ili malo vode ili još malo mleka, tako da bude glatko i relativno nelepljivo testo). Pokrivate posudu lažnom krpom i ostavljate na toplom da naraste sat vremena.

Kada testo naraste, prebacite ga u podmazanu posudu za pečenje i pritisnite ga prstima, tako da bude tanko i ravnomerno raspoređeno u posudi.

Namažite odzgo preostalom masnoćom i ponovo ostavite u rerni na 30 stepeni da raste bar još pola sata.

Pre nego što počnete pečenje, poređajte odozgo isečene i od koštica očišćene masline i pospite ruzmarinom. Fokača se peče na 190 stepeni oko 40 minuta ili dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: