Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od višanja iz starog bakinog kuvara

Sirup od višanja iz starog bakinog kuvara

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Sirup od višanja iz starog bakinog kuvara
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
02/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Da, upravo ovako ga je pravila baka"

Potrebni sastojci

  • višnje - 2 kg
  • šećer - 1.7 kg
  • voda - 1 l
  • za aromu
  • cimet - 3 prutića
  • rozetla - 4 listića
  • vanila - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Voće oprati i ukloniti peteljke (ne izbacujte ih). Ukloniti i koštice pomoću zihernadle, ukosnice ili šta god Vam je od koristi (ja sam koristila mašinu). Koštice ukloniti nad posudom u kojoj će se kuvati sirup, da bi sačuvali sok.

Nemojte se brinuti ukoliko pri čišćenju koštica povredite višnje.

Očišćene višnje preliti vodom i staviti ih na ringlu, da se kuvaju oko 30 minuta, na umerenoj vatri, dok u potpunosti ne omekšaju. Nakon toga, sirup procediti kroz cediljku ili gazu.

U dobijeni voćni sirup dodati šećer i ponovo ga vratiti na ringlu. Mešati, dok se šećer ne istopi, i ostaviti da vri još 4-5 minuta. Nakon što se zgusne, sirup skloniti sa vatre i ostaviti ga da odstoji 30 minuta.

Sirup naliti u flaše. Ja sam napunila 10 malih flaša. Da bih imala različite arome, rešila sam da u svaku flašu dodam malo mirisne note. U četiri flašica sam stavila po listić rozetle, u tri sam podelila kesicu vanile, a u preostale tri flašice po prutić cimeta. Sterilisati 5 minuta.

Gotov sirup od višanja je koncentrat, što znači da ga možete razrediti po ukusu, željenom količinom vode.

* Peteljke od višanja (Primus cerasus L.) ne izbacujte, sačuvajte ih i isušite na hladnjikavom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti. One deluju tako što jačaju srce i kao diuretik. Pomažu kod otežanog mokrenja, kamena u bubregu i bešici.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: