Supa od krompira za mališane

02/08/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Nije tačno da deca ne vole supe. Ona jednostavno vole ukusne supe, kao što je ova ovde "
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 997
  • Pregledi tokom meseca1997
  • Pregledi tokom desmice12
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g svežeg
  • šargarepa - 1 kom.
  • paprika - 1/2 kom. crvene
  • paprika - 1/2 kom. žute
  • paradajz - 1 kom. /srednje veličine, najbolje je da bude roze/
  • proso - 50 g
  • fida - 30 g
  • maslac - 60 g
  • peršun - 3 struka svežeg
  • ulje - 3 kašike
  • žumance - 1 kom.
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • za povrtni bujon
  • voda - 1 l mineralne /izvorne/
  • paprika - 1/2 kom. crvene
  • paprika - 1/2 kom. žute
  • luk - 1 glavica
  • paškanat - 1 kom.
  • peršun - vezica sa korenima i drškama
  • majčina dušica - 3 struka svežeg
* merne jedinice

Način pripreme

Kod obrade povrća treba ispoštovati sve higijenske uslove, koji se tiču pripreme hrane za decu, da bi se sačuvale hranljive vrednosti proizvoda u najvećem mogućem stepenu.

Zbog toga, sve vrste povrća prethodno oprati oblino vodom, očistiti ih, oljuštiti i ponovo oprati.

Za bujon pripremiti posudu sa poklopcem, u koji naliti vodu, i, nakon što zavri, posoliti je. Dodati gore navedeno povrće, nasečeno na krupne komade. Nakon što se povrće skuva, procediti vruć bujon, a povrće ostaviti da se ohladi.*

Za supu prethodno naseći povrće na sitne kockice, a paradajz narendati. Dodati masnoću, pasiran luk iz bujona, i šargarepu.

Nakon što se skuvaju, dodati paprike i krompir. Supu ostaviti da vri na tihoj vatri. Nakon toga staviti paradajz, zajedno sa prosom i fidom.

Od kiselog mleka i žumanca pripremiti zapršku, pa u nju dodati deo bujona iz supe.

Razređenu zapršku sipati u sups, prethodno sklonjenu sa vatre.

Na kraju dodati maslac i sitno naseckan peršun.*

* Kod pripreme dečijih supa za decu uzrasta do 5 godina, ne praviti zaprške, već proizvode dinstati u masnoći i vodi. Ne preporučuju se začini, kao što su biber, list žalfije ili piment.

* Skuvano i ohlađeno povrće iz bujona pasirati i pripremiti pire od povrća, razrediti ga kiselim mlekom ili delom bujona.

* Ako Vaša deca ne vole listove peršuna, skuvajte ga sa drškama i nakon toga odstranite.

* Izbegavati zaprške sa belancem, u pripremi hrane za decu uzrasta do 3 godina, zbog alergija na njega.
slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija