Jedinstven voćni sladoled na štapiću

02/08/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj93011
"Desert za celu porodicu, sa neodoljivim voćnim mirisom i ukusom "
Priprema20 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno30 min.
Porcije20
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano156
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • lubenica - 5 šolja sitno naseckane
  • borovnica - 1 šolja
  • kajsije - 2 šolje nasečenih na polumesece
  • šećer - 7 kašika
  • skrob - 2 kašike od jagode
  • vanila - 2 kom.
  • želatin - 3 kesice od 10 g
  • voda - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Početi sa lubenicom. Naseći oko 5 šolja (ukupno oko 1 l) lubenice, i ukloniti seme. Staviti je u šerpu i posuti šećerom. Ostaviti je oko 30 minuta, da pusti sok.

U čašu hladne vode staviti dve kašike skroba, pa rastvoriti mešanjem. Šerpu sa lubenicom staviti na umerenu temperaturu, mešanjem dodati skrob, smanjiti temperaturu i mešati još 3 minuta.

Skloniti sa vatre, dodati vanilu, pažljivo promešati i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu, rastvoriti dve kesice želatina u drugoj čaši sa hladnom vodom, i sačekati oko 30 minuta da nadođe.

Nakon toga, smesu zagrejati na pari, pa je ukloniti pre nego provri. Ostaviti da se ohladi.

Kada se smese sa lubenicom i želatinom ohlade, sjediniti ih uz pažljivo mešanje.

Smesu sipati u odgovarajući kalup za zamrzivanje (ja sam improvizovala sa pravougaonim plastičnim kutijama od kolača), i odmah ređati, uz blago pritiskanje u smesu kajsija, oljuštenih i nasečenih na polumesece i bobica borovnica.

Kada se voćni sladoled dovoljno ohladi, da bi se stavio u frižider je potrebno kalupe uviti u foliju i staviti ih u zamrzivač (poželjno je ostaviti ih makar nekoliko sati).

Sladoled izvaditi iz kalupa neposredno pre konzumacije, naseći ga na pravougle ili trougle, i staviti drvene štapiće za sladoled.

Zbog korišćenja želatina, sladoled ne postaje tvrdi led, već ima jako prijatnu teksturu. Upravo je zbog toga odlična kako za odrasle, tako i za malu decu, bez bojazni da će ih zaboleti grlo nakon konzumacije.
slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti