Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Vazdušasti cvetići - zatvorena pica

Vazdušasti cvetići - zatvorena pica

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Vazdušasti cvetići - zatvorena pica
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 5
02/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
15
"Znamo da ste na dijeti i zbog toga vam ne nosimo pogaču, nego mirisne cvetove"

Potrebni sastojci

  • namirnice za testo
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada (jedno žumance za premazivanje)
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 1/2 pakovanja (za premazivanje kora)
  • namirnice za nadev
  • šunka - 300 g
  • kačkavalj - 150 g
  • topljeni sir - 100 g
  • kečap
  • bugarski luk - po ukusu
  • za premazivanje
  • žumance - 1 - 2 komada
  • sveže mleko - 2 kašičice
  • ulje - 1 kašika
  • seme - miks za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U keramičku posudu stavite pola kocke kvasca, sipajte šećer i dobro utrljajte kašikom da dobijete tečnu smesu. Dodajte jednu čašu toplog mleka, ali ne previše toplog da ne ubijete kvasac. Promešajte i pospite malo brašna da pokrijete površinu tečnosti.

Pokrijte kvasac i ostavite ga na stranu da se aktivira. prosejte brašno i u njega dodajte so. Napravite udubljenje i sklonite na stranu, dok ne umutite jaja sa kiselim mlekom i preostalim svežim mlekom i uljem. U udubljenje u brašnu sipajte smesu uz neprestano mešanje, a kasnije sipajte i aktivirani kvasac. Mešajte velikom kašikom dok možete.

Počnite da mesite rukama i da dodajete po malo od prosejanog brašna. Treba da dobijete testo, koje kada ga ubodete prstom počinje da se vraća, a ne ostaje i ne lepi se. Na ovaj način videćete da li vam je potrebno još brašna u testu.

Prebacite testo u posudu premazanu uljem, pa premažite i testo i prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Od gotovog testa napravite loptice veličine manje jabuke, pa svaku loptu razvucite u manju okruglu koru. Na koru, u sredinu, stavite parče šunke nasečene na veoma tanke listiće.

Kačkavalj i topljeni sir naseckajte na komade i stavite po komad na šunku. Dodajte kečap i pospite bugarskim lukom. Premažite krajeve kore istopljenim maslacem i ostavite na stranu.

Drugu koru pospite sa više brašna i rolerom za testo napravite rešetkastu koru, stavite je preko prve kore, pritisnite krajeve da se zalepe i zasecite na 8 mesta. Svaki listić uštinite prstima odozdo da dobijete latice cveta.

Na ovaj način obradite kore, dve po dve, i kada dobijete cvetove, stavite ih sve u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje i ostavite ih da narastu. Kada cvetovu udvostruče zapreminu, premažite ih umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Miksom semena pospite samo centar cveta.

Ugrejte rernu na 170 stepeni i stavite prvu tepsiju da se peče. Od ove količine testa dobićete dosta cvetova, tako da pripremite najmanje 3 ili 4 tepsije. Pecite do lepe zlatne boje i proveravajte čačkalicom.

Kada se ispeče, prebacite pogaču na rešetku da se ohladi, kako se ne bi kondenzovala voda. Dok je još topla, pogaču premažite maslacem za ukus i sjaj. Ovo je veoma dobar recept za dečji rođendan ili druge prilike, ali i doručak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: