Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Bataci sa kiselim kupusom u ekspres loncu

Bataci sa kiselim kupusom u ekspres loncu

ZoriZori
Guru
7292365k214
Bataci sa kiselim kupusom u ekspres loncu
Fotografije: Zori
1 / 4
02/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Zbog ovakvih recepata tradicionalna bugarska kuhinja je broj 1"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 1 kg (celi ili donji bataci)
  • kiseli kupus - 800 g
  • svinjske grudi - 200 g (s kožom) ili slanina
  • marinirane šargarepe - 2 komada (iz turšije)
  • ulje - pola šolje
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - pola kašičice (po želji)
  • beli luk - pola glavice
  • lovorov list - 3 komada
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • piment - 10 zrna
  • voda - 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Na dno hermetičke šerpe (ekspres lonca) se naređaju tanki parčići svinjskih grudi ili slanine. Odozgo se naređa polovina kiselog kupusa, pomešana s isečenim krugovima marinirane šargarepe, lovorov ist, celi ne oljušteni čenovi belog luka i zrna pimenta.

Preko kiselog kupusa se stavljaju oprani i oceđeni od vode pileći bataci (ako koristite cele - prethodno ih isecite na porcije), pospipaju se kuminom, biberom, dimljenom alevom paprikom i po želji se dodaje i ljuta paprika.

Pokriva se preostalom polovinom isečene šargarepe i kiselog kupusa. Poliva se uljem i dodaje se voda. Lonac se zatvara hermetičkim poklopcem i jelo vri na srednjoj ringli oko 25-30 minuta (u zavisnosti od samog lonca).

Nakon što padne pritisak u loncu, poklopac se otvara i jelo se servira vruće, servirano s ljutim papričicama i čenovima belog luka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: