Domaći kolač sa kiselim mlekom i kakaom

03/08/2017
"Svi znate kakav mu je ukus i nikada nećete odbiti parče "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 222
  • Pregledi tokom meseca44
  • Pregledi tokom desmice14
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 1/2 - 2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • soda - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanilla - 2 - 3 kesice ili aroma
  • so - 1 prstohvat
  • kakao - 1 kašika, puna
* merne jedinice

Način pripreme

Kada pripremate kolač, uvek prosejte zajedno brašno i prašak za pecivo i pripremite kalup za pečenje, tako što ga premažete tankim slojem maslinovog ulja i pospete brašnom. Višak brašna otresite. Rernu zagrejte na 180 stepeni.

Maslinovo ulje je obično, odgovarajuće za pečenje i nema miris maslina. Izaberite takvo ulje, koje može da se koristi i za pečenje.

Jaja umutite u vazdušast krem sa prstohvatom soli i šećerom, koji dodajte u etapama, da se lakše istopi i da smesa bude izdašnija. Nakon toga, dodajte kiselo mleko u koje ste prethodno dodali sodu (sačekajte da se aktivira) i sve promešajte.

Nakon toga dodajte maslinovo ulje i brašno sa praškom za pecivo, takođe u etapama i mešajte drvenom kašikom ili mikserom na manjoj brzini. Ako smesa spadne i nije toliko vazdušasta, ne sekirajte se, ponovo će se podići kod pečenja.

Smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte kakao i promešajte sve da se ujednači. Sipajte beli deo u kalup, pa preko njega sipajte deo sa kakaom.

Pecite na 180 stepeni ili na 160/170 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 45 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo.

Uvek možete eksperimentisati i napraviti kolač sa šarama poput zebre ili kako se vama dopadne. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu, da ga ispečete sa sirupom po vašoj želji ili da mu dodate tečnu čokoladu.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija