Tart taten sa jabukama, orasima i suvim grožđem

06/08/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Klasičan tart taten - probajte, da bi shvatili zašto ga smatraju najukusnijim francuskim desertom "
Priprema30 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno110 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano57
  • Pregledi tokom meseca57
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za nadev
  • kravlji maslac - 10 g, za pleh
  • šećer - 200 g, za karamel
  • jabuke - 18 kom., žutih, srednje veličine /velikih - 10 kom./
  • sok od limuna - za jabuke, od 1 limuna
  • kravlji maslac - 100 g
  • suvo grožđe - 50 g svetlog
  • orasi - 100 g
  • cimet - 1/2 kašičice /oko 3 g/
  • šećer u prahu - 100 g
  • vanila - 1 kom.
  • za mrvičasto puter testo
  • brašno - 375 g
  • šećer u prahu - 120 g
  • so - prstohvat
  • vanila - 2
  • limun - kora od 1 limuna
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kašičice
  • kravlji maslac - 225 g
  • jaje - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

1. Dno teflonske tave, prečnika 28 cm, namazati maslacem.
2. Karamelizovati šećer i sipati ga u tavu, namazanu maslacem.
3. Pripremiti jabuke:
a) oprati ih i oljuštiti. Iseći ih na polovine, po vertikali;
b) ukloniti semenke i posuti ih sokom od limuna (možete ga rastvoriti u malo vode).

4. Pripremiti polovine jabuke, i postaviti ih u koncentrične prstenove preko karamela, dok se ne ispuni tava.

5. Između jabuka postaviti komadiće maslaca, krupno nasečene orahe, posute cimetom, i očišćeno i oprano suvo grožđe (sve se stavlja između njih, ne preko njih).

6. Posuti šećerom u prahu i vanilinim šećerom.

7. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok jabuke ne budu gotove - oko 60 minuta (ukoliko su tvrde); meni je trebalo oko 45 do 50 minuta, ali ih pratite, jer brzo izgore. Pečene jabuke ohladiti.

8. Pripremiti mrvičasto masno testo:
a) sjediniti prosejano brašno i šećer u prahu sa solju, vanilom, korom limuna i praškom za pecivo (sve prosejati).
b) dodati hladni kravlji maslac, nasečen na komadiće (možete napraviti rupu i staviti ga u suvu smesu, ili da ga prekrijete suvom smesom i nakon toga da isečete u njoj), i trljajte dlanovima dok se ne dobiju masne mrve.
v) dodati jaje i umesiti glatko testo, na kratko - ostaviti ga u frižideru, dok ne bude potrebno.

9. Testo razvući oklagijom u okruglu ploču, debljine oko 5 mm i prečnika 30 cm (tako da prekriva celu površinu tave i da izlazi iz nje - da ostane malo viška) - staviti ga u tavu preko ispečenih i ohlađenih jabuka (možete da razvučete testo na papiru, pa da ga zajedno sa njom stavite preko jabuka u tavi, i da isečete višak testa), a krajeve ploče zalepiti za zidove tave (možete to uraditi pomoću štapića za ražnjić, da testo bolje uđe), kao okrenut poslužavnik.

10. Višak testa ukloniti, na kratko umesiti, i ponovo razvući na ploču, debljine 5 mm - probušiti okrugle keksiće srednje veličine, prečnika oko 2.5 do 3 cm, i oblikovati ivicu (poređati ih preklapanjem svakog keksića sa krajem ploče - kao ceo krug, do kraja).

11. Nabosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći na 300 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni (meni je trebalo oko 23 minuta, ali, ukoliko mislite da Vam je rerna jaka i može da izgori, smanjite je na 180 stepeni poslednjih 10 minuta).

12. Izvaditi iz rerne i odmah okrenuti na okrugli poslužavnik.

13. Kolač servirati topao, odmah nakon pečenja, na oko 35 stepeni.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija