Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Kroasani»Domaći lisnati kroasani sa nadevom od jaja

Domaći lisnati kroasani sa nadevom od jaja

Ekaterina KuminskaEkaterina Kuminska
Šegrt
204158
Domaći lisnati kroasani sa nadevom od jaja
Fotografije: Anonymous
1 / 3
04/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
8
"Odlična ideja za doručak, kućne žurke, a i za upotrebu jaja, koja ostaju nakon Uskršnjih praznika Prijatno, prijatelji!"

Potrebni sastojci

  • za kroasane
  • brašno - 250 g
  • maslac - 250 g (jedno veliko pakovanje, hladno)
  • voda - 150 ml (hladna)
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • žumance - 1 kom.
  • za nadev
  • jaja - 3 kom. (tvrdo kuvana)
  • majonez - 3 kašike
  • senf - 1 kašika
  • biber - po ukusu
  • rukola - dve šake
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremiti sve proizvode i brzo raditi. Sipati brašno u posudu, pa dodati šećer i so. Nalomiti hladni maslac unutra (može se narendati, ako je pre toga bio malo u komori).

Naliti hladnu vodu. Mešati energično, a cilj je ne da se dobije glatka smesa, već da ostanu male mrvice od maslaca. Testo uviti u suvu krpu ili u papir za pečenje, i ostaviti u frižideru oko sat vremena.

Sledeći korak ponovo uraditi brzo. Izvaditi hladno testo na nabrašnjenu radnu površinu i razviti ga u pravougaonik. Kraće stranice skupiti ka unutra, tako da se dodirnu, a nakon toga po sredini ponovo saviti - dobija se testo, koje ima četiri sloja/redova, kada se pogleda sa strane.

Ponovo ga staviti u frižider oko pola sata, nakon čega testo izvaditi, razviti i ponovo na isti način saviti. Ostaviti ga i treći, poslednji put u frižideru, da se stegne, pa ponoviti proceduru. Cilj je da se dobiju poznati omiljeni slojevi, koji se ljušte i tope u ustima.

Nakon što je prošlo barem sat vremena od poslednjeg razvijanja testa, izvaditi ga iz frižidera i oblikovati ga u dugačak pravougaonik na nabrašnjenoj radnoj površini. Naseći testo, tako da se dobije osam trouglova. Svaki od trouglova uviti od šire ka užoj strani, i blago podignuti oba kraja dobijenog kroasana.

U široku tavu, prekrivenu papirom za pečenje, poređati kroasane sa rastojanjem jedan od drugog, da se ne bi zalepili kada narastu. Namazati ih žumancem i staviti ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko pola sata.

U međuvremenu, pripremiti punjenje. U maloj posudi nadrobiti skuvana jaja, pomoću viljuške. Dodati senf i majonez, pa pobiberiti. Dobro promešati.

Nakon što su kroasani gotovi, obavezno sačekati da se ohlade, inače mogu, prilikom rezanja da splasnu. Oštrim nožem napraviti horizontalni razrez skoro do kraja, ali paziti da se polovine ne razdvoje. Mazati ih sa unutrašnjih strana smesom od jaja, i puniti ih listovima rukole.

Odlična ideja za doručak, kućne žurke, a i za upotrebu jaja, koja ostaju nakon Uskršnjih praznika. Naravno, mogu se napraviti i sa gotovim lisnatim testom, ali je uživanje sa domaćim veće. Za njega je najbolje predvideti barem nekoliko sati, a najbolje ceo dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: