Pita sa višnjama i trešnjama kao iz bajke

05/08/2017
"Probajte ovu pitu, kao iz bajke i poverovaćete u kulinarsku magiju "
Priprema90 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno150 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano133
  • Pregledi tokom meseca133
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g
  • šećer u prahu - 30 g
  • maslac - 150 g
  • jaja - 2 komada
  • voda - 1/2 supene kašike
  • trešnje - 1 kg (očišćene od koštica)
  • višnje - 500 g bez koštica
  • šećer - 90 - 100 g, za posipanje
  • limun - sok i kora jednog limuna
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • ekstrakt vanile - 1 supena kašika
  • mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo brašno, maslac i šečer u prahu. Nakon toga u suvu smesu dodajemo prethodno umućeno jaje sa vodom i mešamo dok se ne dobije homogena smesa. Uvijamo u posudu providnom olijom i ostavljamo testo u frižideru na jedan sat.

Stavljamo trešnje, šećer i koru limuna u odgovarajuću posudu na srednju temperaturu ringle. Dodajemo ekstrakt vanile i mešamo dok se trešnje kuvaju. Kad trešnje počnu da mekšaju, dodajemo sok od limuna u skorb i u trešnje. Mešamo dok se ne dobije gusta smesa.

Kad bude gotovo skidamo posudu sa vatre da se ohladi. Vadimo testo iz frižidera i rasporedimo na dva dela (2/3 i 1/3). Veći deo stavljamo preko okruglog pleha i razvučemo rukama, sve strane treba da budu pokrivene korom.

Smesu od trešanja sipamo preko testa, pazimo da se ne pređe preko krajeva kore. Razvučemo drugi deo testa. Sečemo na trakice i poređamo prko pite. Sa preostalim delom testa oblikujemo oblike.

Ja sam razvukla i kalupima za gurabije isekla testo. Poređala preko pite. Namazala umućenim jajeom i posula šećerom. Peče se u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija