Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Bogata pogača za Poklade

Bogata pogača za Poklade

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Bogata pogača za Poklade
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 7
07/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
55 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Sa ovako ukusnom pogačom nije teško da dobijete oproštaj od bilo koga - ko može da joj odoli"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • jaja - 2 komada (1 žumance za premazivanje)
  • kvasac - 1/2 kockice
  • ulje - 2supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1kg
  • maslac - za maznje kora
  • nadev
  • sir
  • kobasica - špek salama
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

U jednom delu toplog mleka aktivirajte kvasac sa šećerom i malo brašna. Prosejte brašno i umutite jaja sa preostalim mlekom. Zamesite meko testo i ostavte ga da nadođe. Izmrvite sir, isecite salamu na tanke krugove i rastopite maslac.

Kad testo nadođe, podelite ga na veliku i malu lopticu, od velike razvucite veliku, ali ne mnogo tanku koru, namažite maslacem i rasporedite sir.

Uvijte u rolat i isecite na rolnice, debljine onoliko koliko vam je visok pleh. Od manje kore na isti način, samo kad namažete maslacem pospite semenom maka, isecite na trakice i na nekoliko trakica poređajte krugove salame, uvijte u ružice.

Velike rolate sa sirom poređajte uz ivice pleha, a male do njih. Centar pogače oblikujte po vašem izboru, ja sam napravila jedan veliki rolat, preko kojeg sam stavila uvijen deo od dva fitilja.

Ostavite pogaču da nadođe, a nakon toga namažite umućenim žumancem i malo vode. Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: