Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Франзели»Domaći francuski hlepčići sa semenkama

Domaći francuski hlepčići sa semenkama

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
1153834138
Domaći francuski hlepčići sa semenkama
Fotografije: Bilyana Vladova
1 / 2
11/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Iz kuhinje se širi miris sveže ispečenih, domaćh, francuskih hlepčića, koji je neodoljiv, više nego prefinjeni francuski parfem."

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 paket
  • brašno - oko 1 kg
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • belanca - 3 komada
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 500 ml, topla
  • semenke - mak, lan i seme susama
  • za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • ulje - 1 kašičica
  • sirće - 2 - 3 kapljice
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasa se pomeša sa vodom i u njega se dodaje, sledećim redosledom, mleko, belanca, so, šećer i brašno. Zamesi se meko testo.

Kad testo bude gotovo, deli se na 5 lopti. Od svake lopte se pravi štapić, koji se uvija i ređa u pravougaoni pleh. Pleh se pokriva krpom i ostavlja na 30 minuta na toplom.

Za to vreme u posudi se umuti žumance zajedno sa malo ulja i sirćeta. Ovom smesom se namažu hlepčići, kad nadođu odozgo se posipaju makovim, lanenim i susamovim semenkama.

Peku se u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne budu gotovi. Kad se ispeku, veliki tanjir se prekrije krpom i hlepčići se ređaju odozgo, a slobodnim delom krpe se pokrivaju na 20-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: