Savršena torta Šahovska tabla

11/08/2017
"Savršena torta nije ona koja će vas matirati na trećem parčetu, nego ona koja će se osladiti celoj porodici "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 098
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • za belu koru
  • jaja - 5 komada /od kojih se odvaja 1 žumance za krem/
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika
  • za tamnu koru
  • jaja - 5 komada /od kojih se odvaja 1 žumance za krem/
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika
  • kakao - 2 - 3 supene kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • maslac - 125 g
  • brašno - 6 supenih kašika
  • šećer - 1 šolja
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Žumanca se odvajaju od belanaca. Žumanca se umute sa šećerom dok se ne udvostruče. Belanca se umute na mekan sneg. Dodaje se ulje i brašno i 1/4 umućenih belanaca na sneg u smesu od žumanaca. Muti se još malo dok se ne dobije homogena smes i dodaje u preostala belanca.

Smesa za tamnu koru se priprema na isti način, u brašno se dodaje kakao ili kafa u prahu. Dve kore se peku na 200 stepeni dok ne budu gotove. Ohlade se dok se priprema krem.

Rastopimo maslac u vrelom mleku sa šećerom; rastvoreno brašno u dovoljno vode - za gustu, tečnu kašu, koja se lagano dodaje u vrelo mleko sa maslacem dok se ne dobije lep gladak krem. Na kraju se dodaje umućeno žumance. Posipa se sa 1-2 vanile. I krem je gotov.

Počinje oblikovanje. Seče se obruč od bele i tamne kore, nakon toga još jedan obruč od dve kore.. i tako po četiri obruča od dve kore i po jedan mali krug, prečnika 3-4 cm ostaje u sredini kora.

Ne znam da li sam pravilno objasnila... U kalup za tortu se sipa krem - tanak sloj i stavlja se najveći obruč od svetle kore. Sipa se od krema, tako da zalije ivice i stavlja se sledeći obruč od tamne kore, ponovo krem i ponovo manja svetla kora... tamna i završavamo sa preostalim malim, svetlim krugom.

Odozgo se sipa krem i ređa se drugi red, počinjemo sa preostalim - taman, svetao itd. Odozgo se namaže kremom i ukrasi po želji.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija