Nemačke berliner krofne - orignalni recept

09/08/2017
"Krofnice, pripremljene sa nemačkom preciznošću i garancijom za kvalitet "
Priprema40 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno60 min.
Porcije15
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 886
  • Pregledi tokom meseca1886
  • Pregledi tokom desmice10
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, belo
  • kvasac - 2 - 5 kašičice, suvi
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • šećer - 40 g, kristal
  • jaja - 3 žumanca + 1 celo jaje
  • so - prstohvat
  • maslac - 40 g, rastopljen
  • rum - 2 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limun - 1 komad, izrendana kora
  • ulje - oko 1.5 l (za prženje)
  • šećer u prahu - za posipanje
  • NADEV
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 6 - 7 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 1 supena kašika
  • maslac - 70 g
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

U potpunosti se radi sa ručnim mikserom i debelim žicama.

1. U posudu se sipa brašno, pravi se udubljenje prstima i stavlja se kvasac, pola toplog mleka i posipa šećerom. Viljuškom se meša samo smesa unutra u udubljenju da se obrazuje kaša. Drugo brašno ostaje sa strane. Posipa se malo brašno odozgo, uvija se i stavlja u ugrejanu i isključenu rernu na 30 stepeni oko 15-20 minuta.

2. U posudu se stavljaju žumanca i celo jaje sa preostalim šećerom. Mikserom se muti dok ne pobeli. Dodaje se kora limuna, rum i preostalo sveže mleko, meša se žicom.

3. Gotovo testo se vadi iz rerne i u njega se dodaje smesa od jaja, na niskoj brzini miksera. Dodaje se so i rastopljen, mlak, maslac. Muti se oko 10-15 minuta mikserom. Oblikuje se lopta, koja se vadi i stavlja u namazanu posudu, posipa se brašnom, uvija u krpu i ostavlja da odstoji 20 minuta.

4. Radna površina se dobro posipa brašnom, sipa se testo i mesi nekoliko minuta rukama, dok se ne dobije lepa, glatka i elastična lopta. Ne mesi se dugo. Ponovo se stavlja u namazanu posudu i ostavlja da nadođe oko 1 1/2 vremena.

5. Brašno se, kroz cediljku, posipa preko velikog, ravnog pleha i svuda se rasporedi.

6. Gotovo testo se vadi na, brašnom posutu, radnu površiniu, premesi se i razvuče na koru oko 2-3 mm. Iseku se krugovi prečnika oko 7 cm, koji se stavljaju u pleh. Ostatak testa se sakupi i ponovo se razvije i iseče. Pokriva se folijom i ostavlja da nadođe ponovo oko 30-40 minuta. Možete staviti na ugrejanu i isključenu rernu na 30 stepeni.

7. Priprema se duboka šerrpa sa debelim dnom i u nju se sipa oko 1 l i više ulja. Temperatura treba da bude oko 160-170 stepeni, što znači umereno ugrejana ringla. Krugovi se stavljaju u vrelo ulje i prže sa obe strane oko 1-2 minuta. Vade se i stavljaju na ubrus, da upije mast.

Nadev od krema od vanile:
Od celog mleka se odvaja oko 100 ml, a preostalo se ugreje na vatri. U posudi se prvo umute brašno i šećer i dodaju se jaja. Dodaje se vanila.

Smesa od jaja se dodaje lagano uz neprestnao mešanje žicom. Kuva se dok trenutka zgušćavanja. Skida se sa vatre, hladi se 15 minuta i dodaje se, uz neprestano mešanje, maslac isečen na kockice. Pokriva se folijom i hladi potpuno.

Špricem sa dugim nastavkom se u svaku krofnu stavlja krem.

Napomena: Mnogo su jednostavne za pripremu, ali najvažniji deo je prženje u vrelom ulju. Treba da se prati temperatura, zato što brzo mogu zagoreti.

Uprkos tome što sam pratila termometar, na trenutke sam je propuštala i ona se brzo povećavala, rezultat toga je da se lako obrazuje braon kora odozgo. Inače treba da imaju prijatnu preplanulost.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija