Mini torta Švarcvald

Mini torta Švarcvald
Fotografije: Potrebitel#165361
1 / 2
09/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Liči na nešto što je napravljeno u Raju i donešeno od anđela, a ukus je jednostavno božanstven"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 100 g
  • brašno - 50 g
  • skrob - kukuruzni, 1 supena kašika, puna
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • crna čokolada - 75 g
  • maslac - 30 g
  • za krem od trešanja
  • kompot od trešanja - 1 komad, bez koštica
  • šećer - 2 supene kašike
  • skrob - kukuruzni - 2 supene kašike, ravne
  • rakija od trešanja - 1 supena kašika
  • za krem od pavlake
  • tečna pavlaka - 800 ml
  • vanila - 4 kesice
  • šećer u prahu - 4 supene kašike
  • crna čokolada - 50 g, izrendana
  • za ukras
  • trešnje - 8 komada iz kompota ili koktel
  • čokolada - 50 g, izrendana
* merne jedinice

Način pripreme

Na dno kalupa prečnika 20 cm, stavljamo papir za pečenje i nakon toga stežemo ivice kalupa. Rastopimo čokoladu na pari.

U šerpu sipamo hladnu vodu, stavljamo preko staklenu posudu, ali da se ne potopi u vodu. Izlomimo čokoladu i dodajemo maslac. Uključimo ringlu i kad voda provri, isključimo. Čokolada je rastopljena. Potrebno je samo da se lepo promeša.

Odvajam belanca od žumanaca. Na kratko mutim belanca na maksimalnoj brzini miksera ili dok se ne dobije pena. Sada počinjem da ih mutim na minimalnoj temperaturi, postepeno povećavam. Mutim do trenutka kad izvadim žice i deo belanaca ostaje na žicama i obrazuju se tvdi, izvijeni vrhovi.

U drugoj posudi umutimo žumanca i šećer dok ne pobele i ne budu meki. Dodajem rastopljenu čokoladu i mešam. Prosevam brašno sa praškom za pecivo i skrobom. Dodajem smesu od bršana u nekoliko etapa, ne mutim mikserom. Smenjujem sa dodavanjem belanaca. Mešanje je veoma pažljivo da ne padnu belanca. Sipam testo u kalup.

Peče se u ugrejanoj rerni na 175 stepeni oko 30 minuta.

U posudi rastvaram skrob sa vodom za krem od trešanja. Procedim trešnje, a sok sipam u šerpu. Ugrevam sok od trešanja, dodajemo skrob i neprestano mešam dok se ne zgusne. Dodajem rakiju od trešanja. Dodajemo i trešnje, mešam i ostavljam da se ohladi. Odvojim 8 trešanja za dekoraciju.

Hladnu koru delim na tri dela uz pomoć oštrog noža ili konca. Oko prve kore stavljam obruč za tortu. Sipam hladan krem od trešanja i ostavljam na hladnom da se stegne. Kad se krem stegne, umutim 200 ml pavlake sa supenom kašikom šećera i kesicom vanile. Namažem celu količinu umućene pavlake preko krema od trešanja.

Pokrivamo tortu drugom korom. Lagano pritiskam i poprskam koru delom rakije od trešanja. Umutim 200 ml pavlake sa paketom učvršćivala, supenom kašikom šećera i vanilom. Sipam 50 g rendane crne čokolade i promešam silikonskom lopaticom. Sipam krem od pavlake preko druge kore i poravnam.

Naprskam poslednju koru rakijom od trešanja i stavljam preko torte, lagano pritiskam. Ostavljam tortu na hladnom mestu na jednu noć da se stegne.

Kad torta odstoji nekoliko sati na hladnom, kore su se natopile i više nisu suve. Drugog dana skidam kalup za tortu, ali pre toga pažljvo prođem nožem. Umutim 200 ml pavlake sa paketom učvršćivača, supenom kašikom šećera u prahu i vanilom.

Pavlakom namažem tortu odozo i sa strane. Poravnam i zalepim rendanu čookoladnu sa strane i samo jedan mali krug u sredini. Tako se sačuva dekoracija originalne nemačke varijante Švarcvald torte.

Umutim poslednjih 200 ml pavlake sa pakovanjem učvršćivača, supenom kašikom šećera u prahu i vanilom. Uz pomoć šrpica pravim osam velikih ruža preko torte, a preko svake ruže stavim po jednu trešnju iz kompota.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: