Sečena katmer (burek) pita

10/08/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Pitate se kako možete pripremiti ovu neverovatnu sečenu pitu? Pogledajte ovaj detaljan recept i saznajte kako da pripremite najukusniju pitu na svetu "
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 575
  • Pregledi tokom meseca768
  • Pregledi tokom desmice740
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 kom.
  • so - 1 kašika, ravna
  • ulje - 2 kašike
  • voda - 400 ml tople
  • brašno - 700 g
  • maslac - 300 g ili mast
  • sir - 150 g za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

Od prosejanog brašna sjedinjenog sa soli, jajetom, uljem i vodom umesiti meko testo za pitu. Staiti ga na radnu površinu, posutu brašnom, pa ga podeliti na dva jednaka dela, oblikovana u lopte.

Posuti lopte brašnom i uviti u čistu krpu, da bi se testo opustilo, pa ih ostaviti tako oko 20 minuta. Rastopiti masnoću (ne vruću).

Jednu loptu razviti u tanak list oklagijom. Postaviti u sredinu lista posudu prečnika otvora 20 cm, otvorom nadole, pa njome obeležiti krug, a preostali deo naseći na 12 listova u obliku trapeza (pogledati slike u galeriji). Ukloniti posudu i namazati masnoćom obeleženi krug.

Početi sa razvlačenjem trapezastih listova prstima ka krugu, a između mazati masnoćom. Dobija se okruglo slojevito testo. Premestiti ga u posudu njegovog prečnika i staviti u frižider, da bi se masnoća stegla, a u međuvremenu i drugu lopticu testa obraditi na isti način.

Uzeti prvu loptu iz frižidera i postaviti drugu na njeno mesto.

Na radnoj površini, blago namazanoj masnoćom, razviti koru (može oklagijom ili rukama, vukući i rastežući testo), prečnika 32 cm (kao i tava, prethodno namazana masnoćom). Koru staviti u tavu i posuti je nalomljenim sirom.

Na isti način obraditi i drugu koru, pa je staviti preko sira. Oblikovanu pitu naseći na kockice, a odozgo namazati preostalom masnoćom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Pečenu pitu poprskati vodom i uviti u čistu krpu, da se zapari oko 10 minuta, pa servirati.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija