Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Sočna torta Crveni somot

Sočna torta Crveni somot

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945433
Sočna torta Crveni somot
Fotografije: Evtini Retsepti
1 / 6
13/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Torta, meka kao somot, aromatična i sočna, koja se topi u ustima - pravi užitak za čula - evo, ovo je naš top predlog za danas"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • ulje - 1 šolja
  • espreso - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • kakao - 2 - 3 supene kašike
  • vanila - 2 komada
  • soda - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • sveže mleko - 1 šolja sa sokom od limuna (mlaćenica)
  • crvena boja - ja nisam koristila
  • so - prstohvat
  • za fil
  • slatka pavlaka - 200 ml, za mućenje
  • šećer u prahu - 1/2 šolje
  • krem sir - 2 pakovanja
  • za ganaš
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore pripremamo posudu, u koju stavljamo suve sastojke - prosejano brašno, prašak za pecivo, vanilu, kakao, so i crvenu boju. U drugoj posudi dobro umutimo jaja sa šećerom. Postepeno dodajemo ulje, mlaćenicu (*koju možete zameniti sa svežim mlekom, cu koje ste stavili nekoliko kapljica svežeg soka od limuna) i espreso. Na kraju dodajte sodu, pomešanu sa sirćetom.

Dodajte i dva vanilin šećera. Počinjem, smenjujući i mepajući mikserom, da mešamo suve i vlažne sastoje. Rasporedite smesu u dve ili tri duboke tepsije, prečnika 20 cm, prethodno namazane i po dnu obložene papirom za pečenje. Kore pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata. One će ostati vlažne i nakon pečenja, što garantuje sočnu teksturu torte.

Gotove kore ohladimo preko rešetke i počinjemo sa filom. On je tradicionalan, mek i vazdušast krem od umućene pavlake u koju dodajemo šećer u prahu, ako nije slatka. U već umućenu pavlaku dodajemo krem sir. Ovim filom mažemo između kora i takođe mažemo celu tortu.

Ganaš pripremamo tako što u ugrejanu pavlaku dodajemo izlomljenu čokoladu i mešamo dok se ne rastopi potpuno. Prelivamo tortu i ukrašavamo uz pomoć mašte. Ja sam stavila sveže maline. I zato što mi je ostalo, zažalila sam što ih nisam stavila u fil. Mislim da bi bio još ukusniji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: