Uvijena pogača sa maslacem i kiselom vodom

17/08/2017
"Ova lepotica želi da vam se rastopi u ustima "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 398
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg + još malo za mešenje
  • sveže mleko - 250 ml
  • gazirana voda - 250 ml
  • kvasac - 1 kockica, svež (42g)
  • jaja - 4 komada
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • za nadev
  • sir - 400 g
  • maslac - 125 g
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejemo mleko i u njega dodajemo kvasac, šećer i 2-3 supene kašike brašna i pokrivamo krpom na 10 minuta, da se kvasac aktivira. Prosejemo brašno i napravimo udubljenje.

Kad kvasac bude gotov sipamo ga u brašno, dodajemo ostale sastojke (bez jednog žumanca, ono je za premazivanje) i zamesimo srednje meko testo.

Namažemo ga uljem i ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči. Rastopimo maslac i u njega dodajemo ulje.

Gotovo testo podelimo na tri dela. Prvi razvijemo u krug, veći od pleha, u kome ćemo peći. Namažemo ga smesom od maslaca i posipamo mrvljenim sirom.

Razvijemo sledeću i stavljamo je preko prve, ponovo namažemo maslacem i mrvljenim sirom. Tako radimo i sa poslednjim delom testa. U sredini prstom pravimo rupu i počinjemo da uvijamo unutra ka spolja.

Isečemo nožem i uvrćemo dva kraja u obrnutom smesu. Uvijamo i stavljamo u namazan pleh i namažemo preostalim maslacem. Ostavljamo da nadođe (može i u rerni na 50 stepeni).

Umutimo odvojeno žumance sa 1-2 supene kašike svežeg mleka i namažemo pogaču. Pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti