Seoske ćuftice u rerni

27/08/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicPočetnik1835
"Otvorite jedno pivo i uživajte u životu "
Priprema15 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano226
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Luk se oljušti i narenda na rende. Pomeša se u posudi s mlevenim mesom, začinima (so, čubar, biber), umućenim jajetom i dobro se promeša.

Hleb se natopi u svežem mleku, istiska se i dodaje u mleveno meso. Sve se zamesi nekoliko puta dok se ne dobije ujednačena smesa i ostavlja se da odstoji na hladnom.

Za to vreme priprema se povrće za sos. Luk se iseče na krupno, šargarepe se oljušte i iseku na kolutiće, paprike se očiste od semenki i iseku na parčiće, krompir na krupne kocke ili na polovine (ako je svež i sitan).

Paradajz se zaseče oštrim vrhom noža i spušta se na minut u vrelu posoljenu vodu, ohladi se u hladnoj vodi i oljušti se koža. Narenda se na sitno rende.

Od mlevenog mesa se formiraju male ćuftice, uvaljaju se u brašno i prže se u tiganju nekoliko minuta dok ne porumene. Prebace se u prethodno uljem podmazanu posudu za pečenje. U istom tiganju se proprži luk, paprike, i šargarepe (bez krompira).

Kad omekšaju sipa se rakija i ostavlja se da alkohol ispari 2-3 minuta. Na kraju se dodaje brašno, aleva paprika, narendan paradajz i voda. Ringla se smanji i sos se ostavlja da krčka 10 minuta.

Oljušten krompir sipamo kod ćuftica u posudu za pečenje, raspodeli se ravnomerno, preliva se gotovim sosom i posoli se.

Posuda se prekriva papirom za pečenje i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga papir se sklanja i posuda se vraća na 15-20 minuta u rernu.

Gotovo jelo se servira vrelo, garnirano s grančicama mirođije i listićem zelene salate.

Prijatno!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija