Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Seoske ćuftice u rerni

Seoske ćuftice u rerni

ZoriZori
Guru
7272345k206
Seoske ćuftice u rerni
Fotografije: Zori
2 / 3
27/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Otvorite jedno pivo i uživajte u životu"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • mleveno meso - 600 g (mešano)
  • hleb - 2 kriške (stari)
  • sveže mleko - pola šolje
  • luk - 1 glavica
  • jaja - 1 komad
  • čubar - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • za sos
  • paradajz - 5 - 6 komada
  • paprike - 2 - 3 komada, zelene i crvene
  • krompir - 4 - 5 komada
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • rakija - 50 ml
  • brašno - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • voda - 1 šolja
  • ulje - pola šolje
  • so
  • mirođija - pola vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se oljušti i narenda na rende. Pomeša se u posudi s mlevenim mesom, začinima (so, čubar, biber), umućenim jajetom i dobro se promeša.

Hleb se natopi u svežem mleku, istiska se i dodaje u mleveno meso. Sve se zamesi nekoliko puta dok se ne dobije ujednačena smesa i ostavlja se da odstoji na hladnom.

Za to vreme priprema se povrće za sos. Luk se iseče na krupno, šargarepe se oljušte i iseku na kolutiće, paprike se očiste od semenki i iseku na parčiće, krompir na krupne kocke ili na polovine (ako je svež i sitan).

Paradajz se zaseče oštrim vrhom noža i spušta se na minut u vrelu posoljenu vodu, ohladi se u hladnoj vodi i oljušti se koža. Narenda se na sitno rende.

Od mlevenog mesa se formiraju male ćuftice, uvaljaju se u brašno i prže se u tiganju nekoliko minuta dok ne porumene. Prebace se u prethodno uljem podmazanu posudu za pečenje. U istom tiganju se proprži luk, paprike, i šargarepe (bez krompira).

Kad omekšaju sipa se rakija i ostavlja se da alkohol ispari 2-3 minuta. Na kraju se dodaje brašno, aleva paprika, narendan paradajz i voda. Ringla se smanji i sos se ostavlja da krčka 10 minuta.

Oljušten krompir sipamo kod ćuftica u posudu za pečenje, raspodeli se ravnomerno, preliva se gotovim sosom i posoli se.

Posuda se prekriva papirom za pečenje i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga papir se sklanja i posuda se vraća na 15-20 minuta u rernu.

Gotovo jelo se servira vrelo, garnirano s grančicama mirođije i listićem zelene salate.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: