Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Kolač od jabuke sa prelivom od merenga od belanaca

Kolač od jabuke sa prelivom od merenga od belanaca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Kolač od jabuke sa prelivom od merenga od belanaca
Fotografije: marcheva14
1 / 3
29/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Desert, uz koji ćete zasijati A i priprema se tako jednostavno"

Potrebni sastojci

  • maslac - 113 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 150 g
  • žumance - 4 kom.
  • kisela pavlaka - 60 g
  • limun - narendana kora od 1 limuna
  • sok od limuna - 1/2 limuna
  • vanila - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kom. (10 g)
  • so - 1/4 kašičice
  • brašno - 250 g belog
  • toping
  • jabuka - 5 kom. srednje veličine
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • cimet - 1 kašičica
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • mereng od belanaca
  • belance - 4 kom.
  • šećer - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna na 180 stepeni; kalup za tortu sa prstenom - 24-26 cm.

1. Jabuke oljuštiti i naseći na kriške, debljine oko 3 mm. Preliti ih sokom od pola limuna, cimetom i kukuruznim skrobom. Pažljivo ih dodavati u posudu, da se ne bi zdrobile, i ne mešaju se kašikom. Ostaviti da odstoji.

2. U posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i so.

3. Mikserom umutiti maslac i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati jedno po jedno žumance, nakon toga pavlaku, pa vanilu i koru limuna. Mutiti, dok smesa ne postane vazdušasta.

4. Smesu sa brašnom dodati u smesu sa maslacem, iz tri dela, uz neprestano mešanje. Testo je teško.

5. Smesu sipati u tavu, namazanu maslacem, poravnati i odozgo sipati jabuke, pa gornji sloj malo poređati.

Peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta.

Mereng od belanaca:

Belanca mikserom umutiti u penu, pritom dodavajući šećer iz delova. Umutiti dok smesa ne postane vazdušasta i teška. Belance ne treba da spada sa mutilica.

Vruć kolač izvaditi iz rerne, pa ga preliti merengom od belanaca. Okrenutom kašikom ga oblikovati po želji. Ponovo ga vratiti u vruću rernu, pa peći sa uključenim gornjim grejačem oko 3-5 minuta, dok se ne zapeče. Pratiti da slatkiš ne izgori, i izvaditi ga kad dobije prijatnu braon boju.

Ostaviti da se ohladi u potpunosti, pa rezati kao tortu.

Napomena: Ovaj kolač se može pripremiti sa svim vrstama voća - kajsijama, breskvama, ili kruškama, po želji i u zavisnosti od sezone. Jabuke imaju predivnu strukturu, ali ako ih volite još mekše, možete ih prethodno staviti na ringlu sa malo maslaca, šećera i cimeta, da se dobije krem.

Ja ih više volim ovako, kada se može osetiti njihova hrskava struktura. Raskošan letnji kolač i čaša dobre kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: