Bakina pogača

01/09/2017
"Tobože smo učili od bake da mesimo, ali nikada ne možemo da napravimo da bude toliko mekana pogača "
Priprema120 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno180 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano461
  • Pregledi tokom meseca27
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1/2 kockice
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
  • so - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - koliko upije
  • za nadev
  • sir - 300 g
  • jaja - 3 komada
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovu pogaču znam od svoje bake i uvek je pripremamo za Božićne praznike.

Kvasac rastvaramo u malo tople vode i dodajemo šećer. Ostavljamo sa strane da se aktivira. Pravimo udubljenje u brašnu i stavljamo sve sastojke, smesu sa kvascem i zamesimo srednje meko i elastično testo.

Testo se ostavlja da nadođe 30-40 minuta. Nakon toga se razvlači preko brašnom posute radne površine, dok se ne dobije 1.5-2 cm debljine.

Pripremite nadev tako što odvojite jedno žumance, a preostala jaja pomešate zajedno sa mrvljenim sirom. Pripremljen nadev se rasporedi preko lista i on se uvija u stegnat rolat.

Isecite ga na pužiće, koji se dobro poređaju u namazan pleh. Ostavite malo rastojanje između komada. Od preostalih pužića se pravi jedan veliku puž, koji će biti centar naše pogače.

Ostavite je da nadođe još 20 ili 30 minuta. Odozgo je premažite odvojenim žumancem i pecite u prethodno umereno ugrejanoj rerni.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija