Francuski tartiflette

04/09/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovInovator86511
"Gurmanski predlog, samo za odabrane "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano380
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • krompir - oko 700 - 750 g (starih)
  • luk - 2 glavice, ustinjene
  • beli luk - 2 čena
  • ruzmarin - 1 struk
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • belo vino - 3 kašike suvog
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • slanina - 300 g
  • sir - Rebloson, (Bri, Kamember) u komadićima
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - na 180 stepeni; Pravougaona tava 30/20 cm

Krompire oprati i staviti ih neoljuštene u šerpu, sa strukom svežeg ruzmarina. Ostaviti ih na vatri da provre, pa meriti tačno 15 minuta. Nakon toga, skloniti ih sa vatre i staviti u posudu sa hladnom vodom, pa ih oljuštiti.

Crni i beli luk sitno naseći, pa dinstati na maslinovom ulju dok ne omekšaju. Dodati slaninu, nasečenu na kockice, i pržiti do zlatne boje. Na kraju naliti vino, i ostaviti da se krčka nekoliko minuta, dok se vino ne ispari. Skinuti sa vatre.

Krompire naseći na krugove oko 1.5 cm, i staviti na dno tave. Posoliti ih i pobiberiti, a preko njih ravnomerno rasporediti pola količine slanine sa lukom.

Preliti polovinom količine pavlake, pa posuti sirom. Ponoviti proceduru - poređati krompire, staviti nadev, preliti pavlakom i završiti sirom. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Napomena: Sir Rebloson, koje je dato u receptu, se može naći u vinotekama, ali se može bez problema zameniti sirom Bri ili Kamember.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija