Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pirinač u Rerni»Jagnjetina sa tikvicama, pirinčem i šargarepama u rerni

Jagnjetina sa tikvicama, pirinčem i šargarepama u rerni

ZoriZori
Guru
7272345k206
Jagnjetina sa tikvicama, pirinčem i šargarepama u rerni
Fotografije: Zori
1 / 4
05/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
8
"Šarena, aromatična i veoma ukusna jagnjetina - radost za oči i stomak"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - oko 1, 5 kg
  • luk - 2 krupnije glavice
  • šargarepa - 4 komda
  • tikvice - 4 komada
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 70 g
  • pirinač - 2 šolje
  • beli luk - 1 glavica, star
  • so - 1 kašika
  • nana - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • kurkuma - pola kašičice
  • ruzmarin - 1 struk
  • paradajz - 1 tegla, isečen, sterilisan
  • peršun - pola vezice
  • za dekoraciju
  • čeri paradajz - 250 g
  • mladi luk - pola vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjetina se očisti od kožice i iseče na porcije. Stavi se u ekspres lonac u blago posoljenu vodu, tek toliko da je dobro preklrije, dodaje se ruzmarin i kuva se oko 40-50 minuta. Meso se izvadi u posudu za pečenje, a bujon se procedi i sačuva.

Luk, tikvice i šargarepa se oljušte, očiste i iseku na kocke (kao za musaku). Prebace se u posudu kod mesa. Pirinač se opere i procedi od vode i sipa u posudu.

Dodaje se 5 šolja vrelog bujona, začini (so po ukusu, biber, kurkuma, i nana), sve se mnogo dobro promeša, izravna se kašikom, na kraju se raspoređuje maslac, preliva se uljem i peče se u prethodno zagrejanoj rerni oko sat vremena na 180 stepeni.

S vremena na vreme se meša kašikom i ponovo se ravna. Beli luk se oljušti, iseče na sitno, peršun se takođe usitni i pomeša s konzervisanim paradajzom.

Nakon što je jelo skoro gotovo, posuda se izvadi, pospe se smesom od paradajza i vraća se u rernu na oko 10 minuta. Jelo se servira vruće, dekorisano krugovima svežeg luka i celim ili na četvrtine isečenim čeri paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: