Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača za prazničnu trpezu

Pogača za prazničnu trpezu

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Pogača za prazničnu trpezu
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 5
07/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Raskošna pogača za praznik, kojom ćete oduševiti goste"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (1 žumance za mazanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 1 kocka, svež
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • brašno - 1 kg
  • za mazanje kora
  • maslac - 50 g
  • za posipanje
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac, tako što ga promešate sa šećerom, malo toplog mleka i brašnom. Pokrijte ga i ostavite na toplom.

Prosejte brašno i zamesite dobro elastično testo. Pokrijte ga i ostavite da naraste, treba da udvostruči svoj obim.

Razdelite testo na četiri jednaka dela i svaki razvijte u oblu koru.

Poređajte ih jednu na drugu dok svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite na osam delova, gledajući u centar da bude veći, da napravite dekoraciju po svom izboru. Svako parče se okreće u jednom pravcu, a kraj se podvije na dole.

Nožićem napravite razreze po sredini, da dobijete cvetiće. Ostavite pogaču na toplom da naraste, nakon čega je namažite umućenim žumancem, pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 40 minuta.

Pogača za prazničnu trpezu je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: