Francuski seoski baget

08/09/2017
"Ako se govori o francuskom siru i francuskom hlebu - znate da će biti bezumno ukusno, zar ne?"
Priprema40 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno65 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano666
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, tip 500
  • brašno - tip 450 (300g) ili tip 400 - takođe 300 g
  • morska so - 2 kašičice, samlevena
  • kvasac - 15 g, svež
  • voda - 500 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Od brašna tip 450 (ili 400) se odvoji 100 g za mešnju. Preostalih 200 g se pomeša sa drugim brašnom.

U mlakoj vodi se rastvori kvasac. U njega se dodaje polovina brašna i ostavljamo da nadođe. Nadolazi 4 sata ili dok ne utrostruči obim. Dodaje se preostalo brašno, mesi se oko 10 minuta. Treba da se dobije vlažno, meko testo. Ako je potrebno dodaje se još testa. Nadolazi još jedan sat, pokriveno namazanom folijom.

Kad se udvostruči, premesi se i deli na 3 lopte. Svaka se razvuče u pravougaonik prečnika 15x8 cm. Donja trećina se presavija nagore i odozgo se preklopi gornjom trećinom.

Pristiska se, odstoji 3-4 minuta i nastavljamo da preklapamo, dok ne dobije oblik francuskog hleba. Svako prače se razvlači do dužine 33 cm. Hlebovi se ostavljaju 45-60 minuta da nadođu na toplom.

Rerna se ugreva na 250 stepeni. Hlebovi se stavljaju u pleh, prorežu se lagano oštrim nožem i peku 20-25 minuta, u početku pečenja ivice i dno rerne se prskaju vodom iz pumpice 3 puta u jednom minutu. Ako brzo rumene, temperatura se smanjuje na 200 stepeni.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija