Rižoto sa dve vrste pečuraka

11/09/2017
"Rižoto neverovatnog mirisa i ukusa "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano183
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 250 g (1/2 paketa)
  • belo vino - 1 šoljica
  • bujon - 3 šolje pileći ili od povrća
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • majčina dušica - ako imate pri ruci koristite svežu
  • so
  • biber
  • pečurke - 200 g (bele i braon)
  • sušeni vrganji - 1 šaka prethodno potopljene u vodu (takođe je bolja varijanta sa svežim)
  • beli luk - 1 čen
  • parmezan - 50 g ili drugi tvrdi sir za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Izdinstamo sitno iseckane pečurke i beli luk u malo masti. Dodajemo pirinač i promešamo.

Dodajemo vino i nastavljamo da mešamo. Kad skoro ispari počinjemo da sipamo bujon u malim delovima, tako što dodajemo tečnost, samo kad prethodna ispari.

Pirinač u odnosu na vodu je oko 1:3. Pre nego što bude gotov dodajemo začine i pavlaku. Skidamo sa vatre i serviramo sa rendanim parmezanom, ako je potrebno može se zameniti kačkavaljem.

Savet: Ni u kom slučaju nemojte prati pirinač, ne stavljajte celu tečnost odjednom i nemojte ostavite da se prekuva.

Napomena: Ime pirinača Arborio dolazi iz lepog, malog sela sa istim imenom na severu Italije, gde je po prvi put kultivisan i odabran.

Sorta je sa krupnim, belim i zaobljenim zrncima i karakrerističnom belom loptom u sredini. Jedinstveno je to da prilikom kuvanja nekoliko puta povećava obim, ali se ne lepi, a jelo dobija bogatu kremastu strukturu.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti