Torta od trešanja

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4481501k207
Torta od trešanja
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
11/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
10
"Torta od trešanja, kojom ćete obradovati svoju porodicu bez ikakvog povoda!"

Potrebni sastojci

  • za trešnje
  • trešnje - 30 - ak
  • voda - oko 150 ml
  • šećer - 3 kašike
  • sok od limuna - nekoliko kapljica
  • za kore
  • brašno - 800 g
  • soda bikarbona - 2 i 1/2 kašičice
  • šećer u prahu - 500 g
  • ulje - 15 kašika suncokretovog
  • biljno mleko - 800 ml (ja sam koristila mleko od pirinča)
  • med - 3 kašike (koristila sam med od akacije)
  • vanila - 1 ampula
  • za krem
  • margarin - 4 prepune kašike
  • šećer u prahu - 100 g
  • crvena boja - nekoliko mrvica suve za kolače
  • za glazuru
  • margarin - 300 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • sok od trešanja
  • još
  • slatko od višanja
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Trešnje očistiti od koštica. Staviti ih na ringlu zajedno sa vodom, šećerom i limunom. Kada voda provri, smanjiti temperaturu i trešnje ostaviti tako oko 25 minuta, dok se ne smanji sok i malo se zgusne smesa. Tokom poslednjih 10 minuta ih mešati češće, da bi se ušećerile ravnomerno i da se ne bi zalepile za dno. Kada budu gotove, zatvoriti ih poklopcem i ostaviti da se u potpunosti ohlade.

Rernu zagrejati na 180 stepeni. U dubokoj posudi prosejati brašno sa solju i šećerom. U posebnoj posudi sjediniti ulje, mleko, med i vanilu, pa promešati. Nakon toga ih prebaciti u posudu sa brašnom, pa mešati žicom dok se ne dobije homogena smesa. Smesu podeliti u 4 okrugle tave (koristila sam one za jednokratnu upotrebu).

Ušećerene i ohlađene trešnje podeliti na dva dela. Jednu polovinu ostaviti sa strane, a trešnje iz druge polovine naseći na polovine. Ovako nasečene trešnje podeliti na dva dela, pa u 2 tave sa smesom staviti po jedan deo.

Kore peći 35-40 minuta, prvo samo na donjem grejaču oko 5 minuta, a nakon toga i na gornjem (ja nisam mogla da pečem sve četiri odjednom, pa sam pekla dve po dve). Pre vađenja ih proveriti čačkalicom za zube.

Margarin za krem umutiti ručnim mikserom na najjačoj brzini, dok ne postane kremast. Dodati šećer iz dva dela, i mutiti na nižoj brzini. Na kraju staviti malo boje, pa ponovo umutiti.

Margarin za glazuru umutiti na isti način. Postepeno dodati po 2 kašike soka od trešanja. Treba da ima dovoljno za oko 8-10 kašika. U slučaju da margarin počne da se odvaja od soka, to znači da ima mnogo tečnosti, pa je zato potrebno staviti još margarina. Iz delova dodati šećer u prahu, pa ponovo mutiti na nižoj brzini.

Kada su i krem i glazura gotovi, staviti ih u frižider da se stegnu, a i osim toga vrlo brzo postaju meki, posebno leti kada je toplo.

Nakon što su gotove sve četiri kore, ostaviti ih da se u potpunosti ohlade. Napraviti šećerni sirup od vode i šećera, pa sačekati da se i on ohladi.

Početi sa oblikovanjem torte. Postaviti jednu koru, pa preko nje namazati slatko. Odozgo staviti drugu koru, pa je pažljivo preliti sirupom. Sačekati da kora dobro upije sirup, pa je premazati kremom (ne do kraja kore, jer kada je svojom težinom pritisnu ostale dve kore, krem će početi da se razliva). Ostaviti u frižideru, da se stegne krem i da se torta ne bi raspala.

Kada se stegne krem, izvaditi tortu i staviti treću koru, pa je preliti sirupom. Blago pritisnuti krajeve, da bi se krem ispod kore ravnomerno rasporedio. Ovde nije potrebno čekati da kroa upije sirup. Koru premazati slatkom, pa odozgo staviti i poslednju koru.

Izvaditi glazuru i premazati oblino tortu odozgo. Pažljivo je rasporediti i po zidovima torte. Na kraju odozgo staviti ranije odvojene trešnje, pa nakon toga tortu vratiti u frižider, da se dodatno stegne. Po želji dodatno ukrasiti tortu.

* Koristila sam margarin Bella, sa 50% masnoće. Znam da se sa margarinom Tommi ne dobijaju ovakvi kremovi, jer je vrlo tečan, tj. ima mnogo vode u njemu i krem se deli. Ne znam koji drugi margarin bi bio pogodan, znam samo da treba da bude tvrđi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: