Pijani milibrod sa kokosom

11/09/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovInovator86311
"Predivan milibrod sa jakom aromom kokosa, koji se kida na konce - upravo onako kako treba da izgleda najukusniji milibrod "
Priprema50 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno90 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano117
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg belog + 1 do 2 kašike brašna
  • kokosov šećer - 350 g
  • kvasac - 1 pakovanje od 11 g suvog kvasca
  • jaja - 6 kom. većih
  • limun - 1/2 kom. svežeg soka
  • rum - 2 kašike
  • vanila - 2 kesice suve
  • kokosovo mleko - 220 ml
  • kokosovo ulje - 350 g
  • bademi - oljušteni, za ukras
  • žumance - sa nekoliko kapljica ulja, za premazivanje
  • nadev
  • dulce de leche - oko 1/2 teglice
  • kokosovo brašno
  • suvo grožđe - napojeno rumom
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 stepeni.
Kalupi za kolače, dobro namazani maslacem.
Može se raditi mikserom ili ručno mesiti.

Suvo grožđe staviti u dovoljno ruma, da odstoji 2 dana. Nakon toga ga osušiti, iako je već suvo, jer je upilo rum.

1. Puter od kokosa rastopiti na pari, na tihoj vatri. Nakon što se rastopi, jako liči na vodu, ali je sastav, naravno, drugačiji.

2. Konzervu kokosovog mleka pre upotrebe promešati kašikom, dok se ne pretvori u mleko, pa ga staviti na paru, pa umerenoj temperaturi. Skloniti sa vatre.

3. Sastojci su na sobnoj temperaturi.

U posudi od miksera umutiti jaja, pa iz tri dela dodati kokosov šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne sjedine sastojci. Dodati rum, vanilu i kokosovo mleko, pa mutiti na niskoj brzini. Brašno prosejati, u njega dodati suvi kvasac, promešati, pa iz tri dela smesu dodati u smesu sa jajima. Mikser ostaviti na niskoj brzini, dok se ne dobije jednorodno testo.

Polako, kašiku po kašiku, dodati rastopljeni puter od kokosa. Testo je vrlo lepljivo. Masnoću upija vrlo sporo, postaje klizavo, ali, kroz mešenje, se masnoća upija. Potrebno je oko 35-40 minuta.

U principu, ovo testo ostaje meko, lepljivo i teško, ali se ne dodaje još brašna. Za razliku od drugih testa za milibrod, ovo ima tamnu boju kao karamel zbog kokosovog šećera, i testo više liči na testo za hleb, pa se teško primećuje končasta struktura, koju treba da ima jedan milibrod.

Nakon što se testo umesi sa puterom od kokosa, ostaviti ga da naraste u posudi premazanoj maslacem. Treba mu oko 2 sata da naraste, zbog težine putera od kokosa. Ne naraste mnogo. Nakon što naraste, na radnoj površini ga podeliti na tri-četiri lopte. Ako se još uvek lepi za radnu površinu, udariti ga više puta o nju, pa će tako postati vazdušasto.

Svaku loptu oblikovati u pravougaonik rukama, pa staviti nadev po želji od Dulce de leche, sjedinjeno sa kokosovim mrvicama do guste paste, ili suvog grožđa, ponovo sa kokosovim mrvicama. Uviti u rolat i oblikovati pletenice po želji. Ponovo ga ostaviti da naraste oko 40-50 minuta.

Premazati milibrod žumancem, staviti oljuštene bademe i posuti kristal šećerom.

Peći na 165 stepeni, oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva.

Napomena: Ovaj milibrod je predivan, sa jakom aromom kokosa. Pošto se dugo mesi, nakon pečenja se formira mnogo konaca, koji su karakteristični za svaki milibrod.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija