Božićni kolačići sa maslacem i sušenim borovnicama

12/09/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj2415
"Božić je najukusniji praznik u godini i ovi maslac keksići su dokaz "
Priprema15 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno35 min.
Porcije30
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano133
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • maslac - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 200 g
  • sveže mleko - 2 kašike
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • brašno - 300 g, belo
  • kukuruzni skrob - 50 g
  • pirinčano brašno - 75 g
  • kora od limuna
  • sušene borovnice - 100 g, isečene na manje parčiće
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje s papirom za pečenje; Radi se mikserom.

U posudi se pomeša prosejano brašno, kukuruzni skrob i pirinačano brašno. Promeša se. U posudi od miksera se umuti meki maslac oko 2 minuta, dodaje se šećer u prahu i meša se oko 3-4 minuta dok ne pobeli. Dodaje se polovina brašna, narendana kora limuna, sveže mleko i vanila. Meša se dok ne postane homogeno.

Preostalo brašno se sipa na radnu površinu, a preko njega testo iz miksera, dodaju se i isečene borovnice i rukama se zamesi u glatko testo nekoliko minuta. Ako je testo preterano sipkavo može da se doda i još jedna kašika svežeg mleka.

Dobijena lopta testa se deli na dva dela i od svakog se formira fitilj dužine oko 25-30 cm. Svaki fitilj se uvija u foliju i ostavlja u frižider na oko 2 sata ili celu noć. Ohlađeno testo se seče oštrim i širokim nožem na debele parčiće - krugovi oko 1 cm. Poređaju se na rastojanju između sebe u pljosnatu posudu za pečenje postavljenu papirom.

Peče se na 160-170 stepeni oko 20 minuta ili dok se krajevi blago ne zarumene. Peče se bez ventilatora!

Kada se izvade iz rerne izuzetno su meki, ali kad se ohladne stvrdnu se i nakon 2-3 dana su spremni za konzumaciju.

Beleška: Kolač sam pravila samo mikserom, nisam ih dodatno mesila rukama.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija