Moje francuske palačinke

14/09/2017
"Dok jedete ove aromatične i fine francuske palačinke, zatvorite oči! Njihov ukus će vas odvesti u Pariz!"
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije30
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano256
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g
  • so - 1/8 kašičice
  • šećer - 50 g ili 2 supene kašike
  • sveže mleko - 600 ml na sobnoj temperaturi
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • rum - 1 supena kašika ili aromatičan liker po želji
  • maslac - 50 g, rastopljen na sobnoj temperaturi
  • jaja - 4 komada L na sobnoj temperaturi
  • maslac - dodatno za prženje
  • slatko - od malina, višanja ili po želji
  • limun - parče
  • šećer u prahu
  • pavlaka
  • javorov sirup
* merne jedinice

Način pripreme

Tiganj sa debelim dnom koje se ne lepi, prečnika 23 cm. Može se pripremiti u blenderu, multipraktiku ili ručno, mutiti žicom.

U velikoj posudi se pomeša brašno, šećer i so. Dobro se promeša. U drugoj posudi se umute jaja, dodaje se sveže mleko, ekstrakt vanile, rastopljeni maslac i rum. Pravi se udubljenje u brašnu i pažljivo se muti žicom, ako radite ručno i dodaje se smesa od jaja. Muti se energično i ako se stvore grudvice može se precediti kroz veliku cediljku.

Smesa treba da izgleda kao lagani krem od jaja. Pokriva se folijom i ostavlja da odstoji 30 minuta ili 1 sat u frižideru. Može da odstoji i do dva dana u frižideru. Ako smesa nakon hlađenja postane gusta, dodaje se sveže mleko i ponovo se umuti.

Tiganj sa dnom koje se ne lepi se stavlja na rernu na umerenu temperaturu da se ugreje. Stavlja se mala kockica maslaca i četkom se svuda razmaže maslac. Ako ne uradite tako, maslac će zagoreti i dobiće se neprijatni crni ostaci od zagorelog maslaca.

Malom kutlačom se sipa od smese od jaja da se obrazuje ravnomeran sloj testa i peče se 1 do 2 minuta na jednoj strani, okreće se širokom drvenom spatulom na drugu stanu i peče se oko 30 sekundi dok se ne dobije lepa zlatna boja. Vadi se. Ponovo se stavlja mala kockice maslaca u tiganj i ponovo se razmaže četkom. To se obavezno radi svaki put, za svaku novu palačinku.

Svaka izvađena palačinka se namaže četkom sa maslacem. To se radi da se palačinke ne bi osušile i da bi ivice bile mekane. Uvijaju se u aluminijumsku foliju da se sačuva toplota.

Serviram ih sa domaćim slatkom po ukusu ili sa nekoliko kapljica limuna, posute sa šećerom u prahu. Javorov sirup. Pavlaka.

Izvor: Francuska kuhinja.

Napomena: Palačinke na francuskom jeziku se izgovaraju "krape" ili "krep". One su tanke kao papir, sa divnom i mekom strukturom. Stavljam slike na kojima možete videti koliko su tanke i mekane.

Izuzetno su prijatne sa nekoliko kapljica soka od limuna., posute šećerom u prahu i nekoliko kapljica javorovog sirupa, bar ih ja tako volim. Radila sam u blenderu da bi bilo brže.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija