Kapučino piškote

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Kapučino piškote
Fotografije: marcheva14
1 / 3
14/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Od nas piškote, a od vas se traži da samo da napravite jednu kafu"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 100 g, oljušteni
  • brašno - 260 g
  • šećer - 200 g, kristal
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • cimet - 1/2 kašičice
  • muskantni oraščić - 1/4 kašičice
  • espreso - 60 ml jako i hladno
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad L
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • čokolada - 85 g za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna se ugreva na 170 stepeni. Priprema se ravan pleh obložen papirom za pečenje. Lešnici treba da budu iseckani na krupnije komade i zapečeni. U posudi se pomeša espreso, sveže mleko, jaje i vanila. Muti se žicom.

U posudi miksera se muti brašno i šećer, soda, prašak za pecivo, so i svi suvi začini na slaboj brzini da se dobro pomeša. Postepeno se dodaje tečna smesa i muti se, dodaju se lešnici i čokolada i oblikuje se testo, koje je veoma lepljivo.

Vadi se iz miksera i stavlja preko brašnom posute radne površine. Deli se na dva jednaka dela i rukama, posutim brašnom se oblikuje cilindar dužine 25 cm i širine 5 cm. Stavlja se u pleh za pečenje na rastojanju između dva cilindra oko 5 cm.

Peče se na 170 stepeni oko 35 minuta sa ventilatorom. Kad budu gotove piškote, ostavljau se na 10 minuta u plehu i nakon toga se vade i hlade na rešeci. Hladne se seku po dijagonali, na debljinu od 2 cm, veoma oštrim reckastim nožem.

Kriske piškota se stavljaju u ravan položaj i peku 5 minuta, da se osuše i postanu hrskave, nakon toga se okreću i ponovo peku 5 minuta.

Napomena: U originalnom receptu je sa mlevenim karanfilićem, ali ja sam ga zamenila muskantnim oraščićem. Pečem sa ventilatorom. Piškote se čuvaju dugo vremena u zatvorenoj kutiji.

----------------------------------

Ime Biscotti se koristi, od strane italijana, za dug i izvijen keks i na počerku je bila korišćena i namenjena za potapanje u vino ili kafu. Ime dolazi od Bis - što znači dva puta da se ponovi i Cotto - keks i uvek je pečen ili kuvan.

Neke piškote su sa maslacem, ali ova ima osnovo suve sastojke. Karakteristično je da je uvek u dijagonalnoj fromi i uvek se peče dva puta, da bi bila prepečena i suva sa dugim rokom trajanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: