Klasična torta Esterhazi

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Klasična torta Esterhazi
Fotografije: marcheva14
1 / 2
15/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
12
"Izuzetno nežna i izvrsna torta sa bogatim ukusom i izobiljem mirisa!"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • belanca - 8 komada
  • bademi - 200 g, zapečeni na tiganju i samleveni
  • šećer - 170 g
  • ekstrakt badema - 1 kapljica
  • fil
  • žumanca - 9 komada
  • šećer u prahu - 150 g
  • brašno - 50 g
  • sveže mleko - 250 ml, ugrejano
  • maslac - 250 g, mekan
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • kora od limuna - kora od 1 limuna
  • glazura
  • šećer u prahu - 200 g
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • belanca - 1 komad
  • crna čokolada - oko 40 - 50 g za ukrasnu mrežu
  • bademi - 60 - 70 g, listići, zapečeni, za ukrašavanje torte sa strane
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema torte počinje sa filom.

1. U posudi se pomešaju žumanca, šećer u prahu i muti se mikserom dok ne pobeli. Dodaje se brašno i 50 ml mlakog svežeg mleka. Meša se spatulom. Preostalo mleko - 200 ml se stavlja na vatru da provri i lagano se dodaje u smesu od žumanaca, neprestano se muti mikserom. Kuva se dok se ne dobije gust krem i stalno se meša. Skida se sa vatre i dodaje se vanila. Potpuno se ohladi.

2. Belanca se mute mikserom, na slaboj brzini, da se dobije pena, dodaje se šećer iz dva puta i muti se dok se ne dobije lep i sjaja sneg, dodaju se i kapljice ekstrakta od badema. Spatulom se dodaju i bademi iz blendera. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.

Dobijeno testo se deli na 6 delova, jednake porcije preko 6 krugova od papira za pečenje, isečenih prema prečniku kalupa za torte.

Smesa od belanaca se ravnomerno rasporedi u ocrtani krug, ostavlja se nekoliko milimetara ka unutra, od ivica papira. Peče se na 180 stepeni oko 7 minuta. Jedna po jedna. Ostavljamo da se ohladi i pažljivo se skida papir.

3. U hladan krem od žumanca se dodaje mekani maslac i muti se mikserom, dok se ne dobije gladak krem.

4. Sastavljanje torte je na standardan način, kora-fil, kora i završava se filom, namaže se i sa strane. Ostavljamo na bar 2 sata u frižideru.

5. Sa listićima badema, zapečenih u tiganju, se pokrivaju ivice torte, a takođe i krajevi.

6. Čokolada se rastopi na pari sa 1 supenom kašikom ulja i stavlja se u špric, kad se dovoljno ohladi. Belance se umuti viljuškom i dodaje se šećer u prahu i sok od limuna. Dobro se meša i ne treba da bude mnogo tečno, a ako je tako, dodaje se još šećera u prahu. Sipa se u centar torte i ravnom spatulom za torte ili ravnim i širokim nožem se ravnomerno rasporedi samo odozgo.

Bademi, koji su po periferiji će je zadržati u sredini. Špricem se stavlja čokolada, počinje se od sredine i vrti se do kraja torte. Odmah nakon oblikovanje krugova /spirala/ čačkalicom za zube ili ražnjićem se oblijuje šara - prelazi se kroz čokoladu poprečno, pravi se prvo preko cele torte, a posle štapićem od ivica ka centru, a posle u obrnutim pokretima.

Drži se 6 sati u frižideru pre serviranja.

PS: Kod mene je bilo samo 4 kore. Gramaža je merena elektronskom vagom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: